ВПЛИВ ОПЕРАЦІЙ ЗЛИТТЯ І ПОГЛИНАННЯ НА ЗРОСТАННЯ РИНКОВОЇ ВАРТОСТІ БАНКІВ - Примостка, Л.; Пантєлєєва, Н.; Краснова, І.; Лавренюк, В.; Литвиненко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Глобалізація ринків, необхідність відповідати сучасним економічним тенденціям і впроваджувати нові технологічні рішення для підвищення прибутковості банківського бізнесу значно активізували процеси злиття і поглинання в банківському секторі. Процеси злиття і поглинання довгі та складні, їх результати важко передбачити за відсутності фактичних детальних досліджень. Різноманітність результатів наявних досліджень вимагає оновлення даних на основі більших обсягів трансакцій і більших часових інтервалів. Метою статті є обґрунтування двох гіпотез: по-перше, вплив угод про злиття і поглинання, особливо на збільшення вартості банків; та вплив факторів, які показують рівень економічного розвитку на вартість банків. Об’єктом дослідження є взаємозв’язок між вартістю комерційних банків на внутрішньому і зовнішньому фінансових ринках, угодами про злиття і поглинання, а також економічними показниками, опублікованими Світовим банком і такими, що вимірюють рівень економічного розвитку країн. Використано метод статистичного моделювання. Побудована модель лінійної регресії дозволяє стверджувати, що факт впливу M&A на зростання вартості консолідованих банків справедливий у 54,8 % випадків. Дослідження показує, що процеси злиття та поглинання мають найбільший вплив на вартість банків у проміжку 3—5 років після укладення угоди. Аналіз взаємозв’язку між економічними показниками та зростанням вартості банків показує, що найбільший вплив на вартість банків має відсоток зростання ВВП і ВВП на душу населення, але низьке значення детермінанти у 22,9 % свідчить про низьку залежність вартість банку на рівні економічних показників в цілому. Установлено, що зовнішні чинники не впливають безпосередньо на зростання вартості банків при здійсненні операцій M&A. У короткостроковій перспективі можна стверджувати, що банк зазнає зростання витрат, збільшення суми короткострокової і довгострокової заборгованості і збільшення обсягу портфеля міноритарних цінних паперів. Однак це тільки збільшить вартість банку, позиціонуючи його як значимого гравця на ринку. Питання розширення системи факторів, які впливатимуть на процеси M&A і, як наслідок, на вартість банків, буде предметом подальших досліджень. Ключові слова: глобалізація ринків, злиття і поглинання банків, консолідація, динаміка M&A, ринкова капіталізація, вартість банку. Формул: 2; рис.: 4; табл.: 4; бібл.: 14.