ОСОБЛИВОСТІ МОНЕТАРНИХ ПРОЦЕСІВ У КРИЗОВИЙ ПЕРІОД В УКРАЇНІ ТА КОРИГУВАННЯ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ - Грабчук, О.; Качула, С.; Лисяк, Л.; Заруцька, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою статті є визначення особливостей монетарних процесів у кризовий період розвитку економіки і напрямів коригування монетарної політики. Наведено результати оцінки закономірностей динаміки основних монетарних показників України за 2005—2020 рр. Підтверджено циклічний характер їхньої динаміки з довжиною циклу 12 місяців, збільшення діапазону циклічних коливань і рівня «білого шуму» випадкових відхилень від лінії циклічної динаміки. Розраховано ентропію і виробництво ентропії для основних монетарних показників. Висунуто і підтверджено гіпотезу, що невизначеність динаміки монетарних показників визначається невизначеністю «білого шуму» їхніх випадкових відхилень від ліній циклічної динаміки на основі розрахунку ентропій динаміки і динаміки ентропій. Сформовано три групи монетарних показників за рівнем невизначеності в них. За результатами дослідження констатована дисипація монетарної сфери України протягом усього періоду 2005—2020 рр. з посиленням її темпів у часові інтервали, що передували загостренню кризових явищ (07.2007—07.2008, 03.2013—01.2014, 01.2020—06.2020). Визначено джерела невизначеності процесів у монетарній сфері: обсяг готівкових коштів у зв’язку « » із лагом 5,4 місяця та обсяг готівкових коштів у зв’язку « » із лагом 7,8 місяця. За результатами аналізу системи зв’язків між монетарними показниками запропоновано напрями монетарної політики для подолання кризових явищ у монетарній сфері України. Зокрема, доцільною визнана зміна рестрикційної монетарної політики на експансіоністську з урахуванням лагу дії у зв’язках між ентропія ми / виробництвом ентропій основних монетарних показників. Отримані результати можуть мати практичне значення в системі державного регулювання для стимулювання грошового обігу не тільки у кризові, а й у посткризові періоди, забезпечуючи довгострокову стабільність ключових монетарних показників і поліпшення ефективності монетарної політики. Ключові слова: монетарні показники, грошові агрегати, невизначеність, ентропія, виробництво ентропії, дисипація, регулювання, монетарна політика. Формул: 1; рис.: 3; табл.: 2; бібл.: 25.