РОЛЬ ЕМОЦІЙНОЇ ГНУЧКОСТІ КЕРІВНИКА В БАНКІВСЬКОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ - Смутчак, З.; Янковська, Л.; Сопільник, Л.; Скупейко, В.; Горбонос, Ф. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Розглянуто сутність поняття «емоційна гнучкість», визначено основні її елементи і роль у реалізації управлінських функцій у банківських установах, зокрема в ухваленні рішень. Обґрунтовано необхідність розвитку емоційної гнучкості в напрямі посилення виконуваних керівником функцій. Установлено, що від ступеня розвитку цього досвіду залежить, наскільки керівник здатний діяти в ситуації невизначеності, швидко адаптуватися до змін і знаходити нові можливості й способи ухвалення рішень. Адже в банківському менеджменті управлінські рішення є досить ризиковими, важко передбачуваними, оскільки фінансова сфера досить чуттєва не лише до соціально-економічних, а й політичних чинників. Охарактеризовано ментальні моделі, які спрямовують будь-яку діяльність людини. Уточнено термін «емоційна гнучкість керівника» як набір навичок, заснований на здатності сприймати власні емоції, маркувати і розуміти їх, а потім усвідомлено рухатися вперед; це вміння розпізнавати стрес і здатність виходити з нього, вирішувати, як потрібно діяти, щоб це відповідало особистим цінностям і цілям. Розглянуто категорії, які є підґрунтям формування емоційної гнучкості, а саме: емоційне самоусвідомлення, уміння керувати емоціями, уміння ефективно приборкувати емоції, емпатія, налагодження і підтримання відносин. Установлено, що розвинена емоційна гнучкість властива тим керівникам, які можуть розуміти і скеровувати власні емоції, легко ідентифікувати емоції підлеглих і вміти підтримувати ефективні соціальні комунікації. Увагу акцентовано на перевагах, які дає розвинена емоційна гнучкість керівника підприємств, установ, організацій. Емоційна гнучкість керівника полягає в його усвідомленій готовності до реалізації емоційних компетенцій, потрібних для ефективного здійснення професійної діяльності та вирішення соціальних завдань. Це сприятиме професійному становленню й особистісному вдосконаленню, актуалізації адаптивних здібностей, збереженню здоров’я та запобіганню «професійного вигорання», гармонійному функціонуванню в соціумі, життєвим досягненням. Постійно зростаюча значущість людського чинника вимагає додаткових досліджень у царині емоційної гнучкості як додаткового джерела підвищення ефективності та дієвості банківських установ. Ключові слова: емоційна гнучкість; емоційний інтелект; людський чинник; керівник; менеджер; банківський менеджмент; управління, прийняття рішень. Формул: 1; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 31.