ЕКОНОМІЧНА КРИЗА ЯК ФАКТОР ЗМІНИ СТРУКТУРИ МАРШРУТІВ МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - Котенко, С.; Машканцева, С.; Ганжуренко , І.; Василюк , М.; Лаврущенко , Ю.; Кучер , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Присвячено проблемі оцінки впливу економічної кризи як чинника необхідності системної зміни структури маршрутів мультимодальних перевезень. Вплив економічної кризи з погляду теорії криз і кризи як онтичної категорії розглядається як рушійний фактор зміни парадигми системи мультимодальних перевезень. Тому завдання кількісної оцінки впливу економічної кризи для внутрісистемного оцінювання необхідності якісної зміни структури маршрутів транспортування вантажів, передусім найбільш вразливого їхнього виду — мультимодальних перевезень, набуває особливого значення. Протиставлено існуючій методології оптимізації перевезень математичну формалізацію, яка базується на теорії кризи і теорії графів. Це дозволило математично коректним чином провадити аналіз у реальному часі наявних викликів і, відповідно, пропонувати зміни у структурі маршрутів мультимодальних перевезень таким чином, щоб за вказаних змін було мінімізовано вплив наявних ризиків. Вказаний підхід завадить утворенню на транспортних шляхах та у вузлах транспортної системи traffic jams і, відповідно, колапсу перевезень вантажів. Уникнення колапсу перевезень, у свою чергу, завадить його вкрай негативним соціальним, політичним, економічним наслідкам для країни. Проведеним аналізом підтверджено факт стихійного формування альтернативних наявних транспортних потоків у разі зростання рівня загроз. Стихійний характер формування нової структури перевезень поки що не призвів до колапсу транспортної системи у зв’язку з наявністю ресурсів пропускної здатності транспортної мережі та значного резерву проєктної потужності транзитних транспортних вузлів — морських портів. Але за збільшення рівня загроз для більшої кількості транспортних шляхів імовірність настання колапсу збільшиться. Тому автори дійшли висновку, що: 1) потрібний перманентний прогноз рівня ризиків; 2) необхідна оцінка впливу кризи на транспортну систему; 3) лише централізоване керування зміною структури маршрутів перевезень, зокрема мультимодальних, дозволить мінімізувати вплив кризи, уникнути ризику колапсу транспортної системи. Ключові слова: економічна криза, ризики, мультимодальні перевезення, математичне моделювання, зміна системи маршрутів. Формул: 1; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 20.