ЗОВНІШНЯ ТРУДОВА МІГРАЦІЯ ТА ЇЇ НАСЛІДКИ ДЛЯ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ - Лугова, В.; Гуторов , А.; Ярмоленко , Ю.; Іващенко , Т.; Гуторов , О.; Бакун , Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню тенденцій та особливостей впливу зовнішньої трудової міграції на ефективність функціонування ринку праці в Україні та визначення напрямів удосконалення регулювання міграційних процесів з метою збереження трудового потенціалу країни. Розглянуто масштаб і характерні риси зовнішньої трудової міграції в Україні. Виявлено тенденцію до збільшення кількості потенційних трудових мігрантів серед населення України. Головними пунктами призначення трудових мігрантів є країни ЄС, передусім Польща, Італія і Чеська Республіка. Виявлено, що в основному трудовими мігрантами є чоловіки від 30 до 49 років із середньою і середньою спеціальною освітою, що свідчить про значний відплив з України «робочих рук». Визначено основні мотиви, що спонукають українців працювати за кордоном. Досліджено головний з них — низький рівень заробітної плати в Україні, що є в декілька разів нижчим за рівень оплати праці у країнах-реципієнтах. Наведено позитивні і негативні наслідки трудової міграції для України як країни — донора робочої сили. Серед прямих позитивних наслідків головними є зниження тиску на ринок праці та зниження безробіття. Серед негативних — міграція найбільш активної частини робочої сили, міграція молоді та найбільш кваліфікованих фахівців, що спричиняє дефіцит робочої сили на ринку праці України. Запропоновано напрями вдосконалення регулювання міграційних процесів з метою збереження трудового потенціалу країни. По-перше, удосконалення інформаційного забезпечення процесу управління трудовою міграцією; по-друге, сприяння економічному зростанню та соціальному розвитку України. Реалізація цих заходів знизить мотивацію до трудової міграції та забезпечить умови для повернення трудових мігрантів. Ключові слова: трудова міграція, мігрант, відплив робочої сили, ринок праці, міграційна політика. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 3; бібл.: 23.