ЧИННИКИ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ У КРАЇНАХ ЄС У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО І ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Кічурчак, Маріанна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Вивчено досвід країн ЄС з формування видатків загального бюджету на вищу освіту для його адаптації до соціально-економічних умов України. Метою є з’ясування особливостей і головних закономірностей державного фінансування вищої освіти у країнах ЄС з огляду на сталий і людський розвиток та визначення перспектив поліпшення бюджетного забезпечення цього сектору в економіці України. Застосовано низку наукових методів: індукція, дедукція, порівняння та економетричне моделювання. Запропоновано такий науково-методологічний підхід для ідентифікації чинників впливу на бюджетне фінансування вищої освіти у країнах ЄС для сталого і людського розвитку: порівняльний аналіз динаміки показників видатків загального бюджету на вищу освіту та оцінка їхньої варіативності; специфікація основних факторів, які впливають на видатки загального бюджету на вищу освіту, за допомогою багатофакторного економетричного моделювання. Детерміновано особливості державного фінансування вищої освіти у країнах ЄС: тенденція до зростання обсягів видатків загального бюджету на вищу освіту на одну особу; зміна їхньої структури; усталеність цих видатків за ВВП. Аналіз показників варіації виявив існування значного рівня диференціації обсягів видатків загального бюджету на вищу освіту на одну особу в цих країнах і відносну однорідність для відносних показників [видатки загального бюджету на вищу освіту (% ВВП і % видатків загального бюджету], темпи їхнього зростання (% до попереднього року). На підставі багатофакторних економетричних моделей визначено, що на бюджетне фінансування вищої освіти у країнах ЄС впливали обсяги ВВП, загальний річний чистий заробіток індивіда без дітей, ситуація на ринку праці осіб з вищою освітою, кількість студентів у державних ВЗО на бакалаврському або еквівалентному рівні. З огляду на досвід країн ЄС обґрунтовано, що в Україні модернізація державного фінансування вищої освіти в контексті сталого і людського розвитку пов’язана з макроекономічною стабільністю, поліпшенням матеріального добробуту індивідів і зменшенням рівня безробіття.