ЕКОЛОГІЧНА ОПТИМІЗАЦІЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ ВАНТАЖІВ ПІДПРИЄМСТВА З ВИКОРИСТАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Сазонець, О.; Теребій , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою статті є систематизація наявних шляхів зменшення екологічного навантаження на підприємстві у країні та світі, визначення шляхів екологізації підприємства шляхом використання транспортних засобів для транспортування товарів від підприємств до клієнтів за допомогою інформаційних систем і технологій. Використано метод теоретичного узагальнення (для визначення теоретико-логічного обґрунтування методу транспорту на підприємстві), метод систематизації (для побудови алгоритмів визначення оптимального маршруту транспорту до спеціалізованих центрів), графічний метод (для побудови гістограми витрат на викиди для різних видів транспорту у світі), математичне моделювання (для визначення оптимального маршруту перевезення вантажів підприємством, що використовується для розв’язання транспортної проблеми і проблеми продавця). Визначаються засоби, за допомогою яких стимулюється відновлення екологічної ситуації, а саме: екологічні ланцюжки поставок розглядаються як конкурентні переваги підприємства, методи розв’язання проблеми маршрутизації на підприємстві, енергозбереження на транспорті, можливість спільного використання автомобілів різних компаній, доцільність упровадження інноваційних видів транспорту, оптимізація поставок продукції з підприємства споживачам. Останнє розглядається більш ретельно за допомогою математичного апарату, а саме шляхом вирішення транспортної задачі з використанням методу найменшого елементу у стовпці та методу потенціалів, а також розв’язання проблеми продавця за допомогою методу гілок і меж. Наукова новизна роботи — систематизація методів екологізації середовища, виявлення можливостей інформаційних систем, що використовуються для досягнення цієї мети, і застосування методу найменшого елементу в колонці та методу потенціалів для розв’язання транспортної проблеми, а також методу гілок i меж для розв’язання проблеми продавця для досягнення екологічного ефекту. Практична значущість дослідження полягає в тому, що досліджувані методи використовуються переробними підприємствами для озеленення своєї діяльності у транспортних операціях. Ключові слова: екологізація, транспортні перевезення, підприємство, транспортне завдання, завдання продавця, інформаційні системи. Формул: 3; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 21.