ІНФОРМАЦІЙНА НЕРІВНІСТЬ ЯК ПЕРЕДУМОВА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Січкаренко, Г.; Зленко , А.; Стоян , Т.; Кучера , Т.; Євтушенко , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є дослідження стану інформаційної нерівності, чинників впливу та тенденцій її трансформації як складової соціально-економічної диференціації населення у світі та Україні для ухвалення оптимальних управлінських рішень. Теоретичне значення статті полягає в тому, що в ній узагальнено i систематизовано новий вид соціально-економічної нерівності — інформаційної. Визначено соціально-економічні фактори інформаційної нерівності. Показано суперечливий характер інформаційного багатства. Розкрито взаємозв’язок між економічним зростанням країн і ключовими показниками інформаційної нерівності. На основі статистичних показників висвітлено проблеми інформаційної нерівності та ступінь її актуальності для України. Цифрова нерівність розглядається як динамічна загроза, що одночасно поширюється на всі сфери суспільства, широкі прошарки населення і має кількісні й якісні характеристики. Доведено, що процеси інформатизації, на які покладалися серйозні надії, не приводять до вирівнювання економічного потенціалу та соціальної структури, а спроможні інтенсифікувати поширення цифрової нерівності. Адже між інформаційною нерівністю і станом соціально-економічної сфери суспільства існують різноманітні прямі та зворотні взаємовпливи. Не тільки поширення нових інформаційно-комунікаційних технологій і соціально-економічні обмеження доступу до них впливають на економіку і ринок праці. У свою чергу, рівень інформаційно-цифрової нерівності впливає на всі сфери суспільства та економічний розвиток країни. Результати дослідження розкривають взаємозв’язок між економічним зростанням країн і ключовими показниками, чинниками інформаційної нерівності, дозволяють вести постійний моніторинг рівня інформаційної диференціації українського суспільства з метою виявлення й усунення вузьких місць на різних рівнях державного управління. Ключові слова: інформаційне суспільство, інформаційна нерівність, цифровий розрив, чинники інформаційної нерівності, інформаційна бідність, інформаційне багатство. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 21.