ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДІВ ЕКОНОМІЧНОГО ОПИСОВОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Румик, І.; Лаптєв , С.; Сегеда , С.; Акімова , Л.; Акімов , О.; Карпа , М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено фінансові програми, які використовуються державою для підтримки продовольчого виробництва на основі використання методів економічного описового моделювання. Установлено, що трактування суті та стратегії фінансування на практиці має досить різні підходи. Доведено, що формування дієвої системи фінансування продовольчого виробництва передбачає взаємозв’язок та ефективний перерозподіл між різними джерелами фінансових ресурсів. Обґрунтовано, що сільське господарство має всі передумови для зростання продуктивності за умови нарощування інвестицій в українську аграрну галузь та ефективного бюджетного фінансування. У зв’язку з цим досліджено особливості продовольчого виробництва на основі використання можливостей описового моделювання з допомогою програмного пакета Statgraphics XVII Centurion. У результаті аналізу встановлено, що основним параметральним критерієм, від якого залежить рівень продовольчого виробництва як країни в цілому, так і окремих регіонів, визначено показник виробництва сільськогосподарської продукції, кількісні параметри якого беруться за основу при розрахунку коефіцієнтів самозабезпечення, покриття імпорту, калорійності, достатності споживання, рентабельності та інших. Оцінка цього показника за допомогою моделювання дозволила скласти прогноз динаміки зміни його обсягів на майбутні дванадцять часових періодів з метою попереднього визначення рівня продовольчого виробництва. Для цього використано економіко-математичний інструментарій оцінки прогнозної динаміки зміни обсягів сільськогосподарського виробництва на майбутні часові періоди. Проведено моделювання показника виробництва сільськогосподарської продукції на одну особу за рік шляхом досліджень на нормальність розподілу за допомогою тестів відповідності Колмогорова — Смирнова, Андерсона — Дарлінга та модифікованого тесту Колмогорова —Смирнова. За результатами порівняльного аналізу сімнадцяти різних моделей і п’яти тестів на відповідність виявлено, що найбільше статистичних випробувань проходить квадратична модель, на основі якої складено прогнозні обсяги виробництва сільськогосподарської продукції на одну особу за рік і розраховано для кожного прогнозного року (періоду) із достовірністю 95 % нижні та верхні межі досліджуваного показника. Установлено, що до 2030 року в Україні з великою вірогідністю тренд зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції буде продовжений, причому досить високими темпами. Доведено переваги застосування методів економічного моделювання при дослідженні визначеної проблеми. Ключові слова: фінансові програми, фінансова підтримка, продовольче виробництво, методи прогнозування, економічне моделювання, національна економіка. Формул: 0; рис.: 6; табл.: 4; бібл.: 42.