ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ - Проданчук, М.; Тріпак , М.; Гуцаленко , Л.; Миськів , Л.; Шевчук , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Дослідження спрямовано на розроблення теоретико-методичних положень і розробленні практичних рекомендацій щодо організації формування інтегрованої звітності з урахуванням аналітичності показників в умовах зростання інформаційних потреб користувачів. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали основні принципи і положення сучасної економічної теорії, теорії бухгалтерського обліку та економічного аналізу, наукові розробки вітчизняних і зарубіжних учених із проблем організації формування інтегрованої звітності. Для досягнення мети роботи і вирішення поставлених завдань використано загальнонаукові методи пізнання: дедукція та індукція, синтез і аналіз, формалізації та деталізації, зіставлення та аналогії, метод теоретичного узагальнення. Результатом дослідження є розроблений науково-методичний підхід до впровадження у практичну діяльність підприємств організації подання інтегрованої звітності. Організація формування інтегрованого звіту дасть міцне підґрунтя для бізнесу у формі комплексної інтегрованої бази фінансових і нефінансових показників підприємства, що визначатиме способи, методи, процедури, дотримання базових і додаткових принципів системи формування облікової і аналітичної інформації. Розроблено механізм організації формування інтегрованої звітності, як науково-методичний підхід до впровадження у практичну діяльність підприємств інтегрованої звітності, який складається з організаційних етапів: організація господарських процесів інтегрованої облікової системи; організація облікового забезпечення формування інтегрованої звітності; організація формування інтегрованої звітності. Упровадження пропозицій у практичну діяльність підприємств дозволить: оприлюднення інтегрованої звітності із передбаченою відповідальністю за повноту і достовірність інформації на «Єдиного порталу інтегрованої звітності підприємств та організацій України», що стане підґрунтям сталого розвитку бізнесу та національної економіки, соціальної та екологічної безпеки країни. Удало розроблений механізм забезпечить високі показники ефективності і результативності діяльності суб’єктів та убезпечить стейкхолдерів від ризику отримання недостовірної чи неповної інформації або не отримання її взагалі. Ключові слова: інтегрована звітність, організація формування інтегрованої звітності, фінансова і нефінансова інформація, соціальна відповідальність бізнесу. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 15.