ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Крайник, Ольга; Федорчак, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті визначено основні джерела фінансового забезпечення розвитку територіальних громад в Україні в умовах децентралізації. Показано, що фінансове забезпечення відіграє ключову роль у розвитку територіальних громад. Тому вирішення питання фінансування територіальних громад із метою забезпечення розвитку окремої території, управління місцевими фінансами набуває особливого значення. Успішність цього процесу забезпечує здатність використання особливостей окремої території, пошуку різноманітних джерел фінансових ресурсів, їхньої акумуляції, ефективності застосування та розподілу, створення умов для ефективної реалізації економічних планів і проєктів, вирішення соціальних програм на місцевому рівні. Визначено основні джерела фінансового забезпечення розвитку територіальних громад, до яких можна віднести доходи місцевих бюджетів, фінансову підтримку місцевого самоврядування збоку держави та пошук додаткових джерел фінансових ресурсів органами місцевої влади шляхом використання потенціалу розвитку на конкретній території. Установлено, що важливе місце в забезпеченні територіальної громади фінансовими ресурсами відіграють кошти місцевого бюджету. За останні роки проведення реформи спостерігається значне зростання участі органів місцевого самоврядування в збільшенні доходів місцевих бюджетів. Досягається успіх у цьому процесі завдяки покращенню взаємодії з представниками бізнесу, збільшенню кількості зареєстрованого бізнесу і, відповідно, повної сплати ними податків до місцевого бюджету. При тому, що загальна величина надходжень до місцевих бюджетів зростає, існують значні відмінності між доходами різних територіальних громад. З’ясовано, що максимальна різниця між найбільшим і найменшим значеннями доходів загального фонду місцевого бюджету на 1-го мешканця в територіальних громадах із населенням 5-10 тис. та менше 5 тис. осіб. Проведений аналіз показує рівень диференціації у фінансовому забезпеченні громад, наслідком якої є відмінність у якості та обсягах публічних послуг на різних територіях. Це свідчить про нерівномірність розвитку окремих територій, про необхідність перегляду існуючих підходів до управління такими громадами, а також про значну участь держави у функціонуванні цих територіальних громад. Важливим завданням органів місцевого самоврядування є пошук додаткових джерел фінансових ресурсів органами місцевої влади шляхом використання потенціалу розвитку конкретної території. Запропоновано використання системного підходу для забезпечення фінансовими ресурсами розвитку територіальних громад, що передбачає використання власних джерел надходжень у поєднанні з ресурсами, які надає державна підтримка територій, розширення можливостей створення креативних індустрій як нових джерел місцевих доходів.