СИСТЕМАТИЗАЦІЯ МЕТОДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Радіонова, Наталія; Скрипник, Маргарита; Матюха, Микола; Саюн, Алла; Бунда, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті представлено основні складові методичного інструментарію, що дало можливість його систематизації для ефективного управління витратами. Основною метою проведеного дослідження є підвищення функціонування системи управління витратами підприємства шляхом систематизації інструментів в залежності від методів управління витратами. Дослідження літературних джерел і наукових підходів до розв’язання проблеми визначення ефективного методичного інструментарію системи управління витратами підприємства засвідчила, що це питання залишається невирішеним повною мірою і потребує систематизації інструментів у взаємозв’язку із методами та елементами системи управління витратами, що сприятиме підвищенню ефективності її функціонування. Актуальність розв’язання наукової проблеми полягає в тому, що оптимальне поєднання методів та інструментів управління витратами сприятиме підвищенню рівня ефективності функціональних складових системи управління витратами, яка впливає на підвищення конкурентоспроможності продукції підприємства на засадах оптимізації витрат. Зазначено найбільш поширені методи управління витратами серед яких АВС-метод, директ-костинг, стандарт-костинг, абзорпшн-костинг, CVP-аналіз, таргет-костинг, кост-кіллінг, LCC-аналіз, бенчмаркінг, метод VCC, кайзен-костинг. Здійснено обґрунтування запропонованої класифікації інструментів управління витратами в залежності від зазначених методів. Крім того, пропонується угрупування інструментів управління витратами на загальні, які мають широкий спектр застосування та специфічні, що застосовуються переважно в процесі управління витратами. Зберігаючи таке угрупування, показано взаємозв’язок інструментів та елементів (функціональних складових) системи управління витратами підприємства. Результати проведеного дослідження можуть мати прикладне значення для керівників виробничих підприємств з позицій формування системи управління витратами