БЛОКЧЕЙН – ПОТУЖНИЙ ІНСТРУМЕНТ В ОБЛІКОВО-КОНТРОЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Скаско, О.; Манчур, І.; Воськало, В.; Хомуляк, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Використання різноманітних електронних ґаджетів та Інтернет-зв’язку дозволили пришвидшити процеси розвитку компанії в різних сферах її діяльності, у тому числі й у розрізі бухгалтерського обліку. Розглянуто інструменти цифрових технологій, що використовуються у сфері бухгалтерського обліку, і розкрито особливість застосування блокчейн-технологій у сфері бухгалтерського обліку для підвищення його ефективності та запобігання помилкам. Описано також структуру цих технологій, основні принципи роботи, а також проаналізовано переваги і недоліки. Наведено для наочності приклади компаній, які використовують систему блокчейн у бухгалтерській сфері. Технологія блокчейн є відомою і найбільш прибутковою. Вона за останні роки підтверджує свою ефективність за рахунок зростання прибутку компаній, які її використовують. Ця технологія дає змогу значно знизити витрати компаній, особливо тих, що є учасниками фондового ринку, і забезпечує високу стабільність та закріплення позицій на ринку. З її допомогою можна знизити ресурси для обробки даних і збільшити обсяги потоків інформації. Однією з провідних компаній, яка використовує цю технологію в Україні, є Nexia DK. Перевагою застосування технології блокчейн є те, що воно дозволяє компанії записувати обидві частини трансакції одночасно у спільній книзі в реальному часі, а не просто зберігати звірені записи фінансових операцій в окремих приватно створених базах даних чи книгах обліку. Також технологію блокчейн використовує міжнародна компанія Nestle у сфері торгівлі, за допомогою якої роздрібні торговці, логістичні компанії та виробники можуть відстежувати товари, коли вони рухаються по своєму ланцюжку поставок. Ключові слова: цифрова економіка, блокчейн, автоматизація, штучний інтелект, бухгалтерський облік і контроль. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 12.