ЦИФРОВА ЗАЙНЯТІСТЬ: МІСЦЕ УКРАЇНИ У ГЛОБАЛЬНОМУ РОЗПОДІЛІ ЦИФРОВОЇ ПРАЦІ - Азьмук, Надія; Грішнова, Олена; Куклін, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Досліджується формування і розвиток нової форми зайнятості — цифрової — та визначається її вплив на місце країни у глобальному економічному просторі. Загальна мета дослідження — перевірити тенденції цифрової зайнятості в Україні та оцінити її місце і роль у глобальному розподілі цифрової робочої сили. У літературі бракує досліджень про розрив між рівнем технологічного розвитку країни та використанням цифрової праці в національній економіці. Це особливо важливо для країн, які відстають технологічно, до яких належить і Україна. Логіка і методологія дослідження включає такі етапи: 1) визначено види бізнесу, де зосереджена найбільша кількість цифрових робочих місць; 2) проаналізовано статистичні показники цифрової зайнятості в Україні за 10 років і виявлено тенденції її розвитку; 3) порівнюються дані про зайнятість, заробітну плату та сприятливість умов розвитку вітчизняних талантів для України і Польщі — референтної та сусідньої країни з вищим рівнем економічного розвитку; 4) виявлено фактори поширення цифрової зайнятості та визначено місце і роль України в цифровому світі. Використано методи: аналізу і синтезу, абстрагування та узагальнення при верифікації цифрових тенденцій зайнятості; статистичні та аналітичні методи при вивченні стану і тенденцій цифрового сегмента національних ринків. База даних дослідження: офіційна статистика України і Польщі, аналітичні матеріали ЮНІДО, Світового економічного форуму, ОЕСР, Євростату. Об’єктом дослідження є цифровий сегмент ринків праці України і Польщі, оскільки ці країни мають схожі передумови для економічного розвитку, географічно близькі. Водночас Польща має вищий рівень економічного розвитку і є привабливою країною для українських трудових мігрантів. Представлено результати емпіричного аналізу, який показав, що технологічне відставання є головною передумовою низького попиту на цифрову зайнятість в Україні. Це показує, що Україна, по суті, є ресурсною колонією в цифровому глобальному середовищі, яка постачає висококваліфікованих цифрових працівників. Експерти і практики можуть використовувати результати дослідження для розроблення стратегії розвитку економіки України в контексті цифровизації.