МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ: МІЖНАРОДНИЙ СТАТУС УКРАЇНИ - Шкурупій, О.; Педченко, Н.; Шимановська-Діанич, Л.; Яхно, Т.; Франко, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Доведено необхідність і можливість визначення макроекономічного ефекту соціальної відповідальності бізнесу. Необхідність зумовлена поступовим затвердженням у суспільстві посткапіталістичних відносин. Це змінює систему взаємодії між бізнесом, суспільством і державою. Одночасно враховано, що системна трансформація супроводжується поглибленням асиметрій і кризових явищ у світовій економіці, наростанням ризиків і посиленням викликів соціуму. Це також зумовлює потребу визначення макроекономічного ефекту соціальної відповідальності бізнесу. Можливості визначення зазначеного макроекономічного ефекту забезпечує методика аналізу з узагальнення результатів нормування за трьома показниками, які відображають складові сталого розвитку (соціальну сферу, економіку та екологію). Це дозволяє визначити середній індекс відповідності стану країни вимогам сталого розвитку. Таким чином, базові принципи розуміння політики соціальної відповідальності бізнесу, результат якої проявляється на рівні країни, розглядаються в контексті взаємного зв’язку зі змістом концепції сталого розвитку. Теоретико-методологічні основи зазначеного спрямування дослідження узгоджуються з вимогами нової економічної реальності, що все більше набуває ознак посткапіталізму. Запропонована методика застосована для з’ясування міжнародного статусу України щодо відповідності розвитку країни цілям сталого розвитку з проєкцією процесів, що відбуваються в суспільстві, на сферу споживання (з урахуванням реакції споживачів на поведінку бізнесу). Агрегація нормованих значень (Україна до кількості країн у рейтингах) дозволила оцінити позицію країни, скоригувати її на показник відповідності розвитку країни принципам сталого розвитку та врахувати реакцію ринку на поведінку бізнесу (довіру споживачів, які здійснюють покупки). Ключові слова: сталий розвиток, соціальна відповідальність бізнесу, макроекономічна система, макроекономічний ефект соціальної відповідальності бізнесу, посткапіталізм. Формул: 3; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 31.