ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМ ДОСТУПНОСТІ ЖИТЛА В УКРАЇНІ - Штейнгауз, Д.; Кузнєцова A.; Ачімович, Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено і проаналізовано стан фінансового забезпечення семи державних програм доступності житла, що діють на сьогодні в Україні. У результаті визначено найбільш ефективні програми за обсягами надання державної допомоги і середнім розміром державної допомоги у розрахунку на одного отримувача. Основним суттєвим недоліком у реалізації державних програм доступності житла є постійне їхнє недофінансування з державного бюджету, яке стримує прояв синергетичного позитивного ефекту. Дефіцит бюджетних коштів й обмеження або повна відмова від виділення бюджетних асигнувань на фінансування державної підтримки за програмами підвищення доступності житла для різних категорій населення країни негативно впливають на стан розвитку ринку житлової нерухомості в Україні, стримуючи як попит, так і пропозицію житла через брак фінансових ресурсів для покриття наявних інвестиційних потреб як на стадії будівництва, так і при реалізації вже збудованих об’єктів житлової нерухомості. Визначено мультиплікаційний ефект від реалізації державних програм доступності житла на пожвавлення ринку нерухомості шляхом залучення власних коштів громадян у будівельну галузь. Окреслено пріоритетні для державної підтримки механізми забезпечення українців житлом: іпотечні кредити під 7 % річних із першим внеском від 15 % від вартості житла і фінансовий лізинг під 5 % без першого внеску, які спрямовані, передусім, на підтримку населення України і підсилюють захист інтересів громадян. Обумовлено необхідність удосконалення фінансово-кредитних інструментів, що долають проблему браку фінансових ресурсів для потреб ринку нерухомості і дають змогу швидко створити потрібні об’єкти житлової нерухомості, з урахуванням стратегічних інтересів усіх його учасників — населення (інвесторів), забудовників, банків і небанківських фінансових установ, держави і місцевих органів влади, а також місцевих громад. Ключові слова: фінансове забезпечення, державна програма, інвестиційні проекти, фінансово-кредитні інструменти, іпотечні кредити, фінансовий лізинг, ринок житлової нерухомості. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 10.