ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ: ЗАСАДИ ФІНАНСУВАННЯ - Алєксєєв, І.; Мазур, А.; Стороженко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено особливості провадження процесів сталого розвитку в Україні. Зокрема, проаналізовано праці науковців, які стосуються питання сталих перетворень економіки, проблем налагодження механізму переходу на використання відновлюваних джерел енергії та зниження викидів двоокису вуглецю. Досліджено основні засади законодавчого врегулювання процесів сталих перетворень у контексті інтеграції України в міжнародну модель сталого розвитку згідно з Рамковою конвенцією ООН зі зміни клімату. Метою статті є дослідження механізму впровадження сталих перетворень в економіку України, виявлення основних проблем імплементації низьковуглецевої стратегії в контексті гармонізації міжнародного і державного законодавчого врегулювання та ідентифікація дієвих механізмів фінансування процесів сталого розвитку. У процесі дослідження використано методи: діалектичний і метод синтезу та аналізу — для здійснення порівняльного аналізу нормативно-правових актів, які врегульовують процеси сталого розвитку, шляхи впровадження низьковуглецевої стратегії, дослідження тенденцій зміни викидів двоокису вуглецю в Україні; статистичний метод — для аналізування цілей зміни викидів парникових газів України у 2020—2030 роках і пропонованої цілі на 2050 рік; структурно-логічний аналіз — дослідження дієвих механізмів фінансування процесів сталого розвитку в Україні. Загалом, статті виявлено низку проблем, з якими зіштовхується Україна, будучи підписантом Кіотського протоколу. Ідентифіковано основні інструменти переходу країни до низьковуглецевої стратегії. Досліджено економічні механізми з метою забезпечення виконання своїх зобов’язань згідно з Кіотським протоколом. Розглянуто можливі шляхи фінансування процесів сталих перетворень, серед яких, зокрема, можна виділити схему «зелених» інвестицій. Ключові слова: сталий розвиток економіки, Рамкова конвенція зі зміни клімату, Кіотський протокол, низьковуглецева економіка, механізм фінансування сталого розвитку. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 36.