ДІАГНОСТИКА БАНКРУТСТВА ЯК ЕЛЕМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ АКТИВНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ - Кузьминчук, Н.; Євтушенко, В.; Куценко, Т.; Строков, Є.; Терованесова, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Cпрямовано на формування підходів до оцінювання ймовірності настання банкрутства підприємства в системі стратегічного управління маркетинговою активністю, що виступає інструментом координації виробництва і розподілу товарів та послуг на основі дослідження потреб клієнтів, особливостей ринків збуту і розроблення практичних заходів задоволення виявлених потреб. Доведено, що стратегічне управління маркетинговою активністю являє собою складне завдання, оскільки необхідно досягти динамічної рівновагу між факторами зовнішнього середовища і внутрішніми ресурсами підприємства. Запропоноване аналітико-прикладне забезпечення оцінювання ймовірності банкрутства в системі стратегічного управління маркетинговою активністю базується на використанні діагностичних експертних систем, що дозволяють формулювати обґрунтовані висновки, упроваджувати потрібні процедури, спрямовані на отримання відповідей, отримувати узагальнені результати аналізу та оцінки ймовірності настання банкрутства у зручному форматі. Обґрунтовано процедуру оцінювання ймовірності банкрутства в контексті стратегічного управління маркетинговою активністю, що передбачає формування набору показників на основі обраних критеріїв, які характеризують стан підприємства в цілому і рівень маркетингової активності. Установлено функції належності нечіткого значення показника попередньо введеним терм-множинам рівнів імовірності настання банкрутства. Результати розрахунку функцій належності для кожного з відібраних показників дозволили отримати об’єктивний результат оцінювання ймовірності банкрутства підприємства за обраною системою показників, що згруповані за напрямами діяльності, в умовах невизначеності та мінливості зовнішнього середовища для поточного і майбутнього періодів. Запропонований підхід до оцінювання ймовірності банкрутства підприємств, заснований на регресійному механізмі логічного висновку, слугує основою для продукування управлінських впливів стратегічного характеру, спрямованих на стабілізацію фінансового стану підприємства шляхом гармонізації виробничої та збутової діяльності в контексті маркетингової активності. Подальшими напрямами досліджень є формування механізму стратегічного управління маркетинговою активністю підприємства на основі реалізації маркетингової концепції в умовах необхідності пристосування до мінливих умов зовнішнього середовища і потреб споживачів. Ключові слова: управління, стратегічне управління, маркетинг, маркетингова активність, банкрутство, оцінювання ймовірності банкрутства. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 5; бібл.: 21