ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ BITCOIN ТА ETHEREUM У СФЕРІ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ: ПРИКЛАД УКРАЇНИ - Сусленко, В.; Затонацька T.; Длугопольський O.; Кузнєцова A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Розглянуто інтеграцію криптовалют як електронних платіжних систем в компаніях електронної комерції. Авторами досліджено практичне використання криптовалют Ethereum та Bitcoin як електронних платіжних систем, а також фактори, щовпливають на їх функціональність. Проведений аналіз Coinbase Commerce та Bitpa як лідерів ринку постачальників криптовалютних платежів в контексті порівняння з традиційними платіжними системами LiqPay та PayPal. Встановлено, що до факторів, які впливають на інтеграцію криптовалют, можна віднести галузь, в якій працює це підприємство, нестабільність національної валюти, розвиток інформаційних технологій. Доведено, що компанії електронної комерції, які спеціалізуються на продажу споживчих товарів, могли б використовувати гібридні криптовалютні платежі Bitcoin у 50% своїх транзакцій і Ethereum у 65% своїх транзакцій за аналізований період, що бдозволилосуттєво знизити вартість останніх порівняно із системою LiqPay. Ключові слова: електронні платіжні системи, криптовалюта, електронна комерція, транзакції. Формули: 0; рисунки: 9; таблиці: 2; бібл.: 16.