АУДИТ ТУРИСТИЧНИХ РИЗИКІВ В УМОВАХ COVID-19 - Назарова, Каріна; Нежива, Марія; Мойсеєнко, Олеся; Мисюк, Вікторія; Левков, Красімір; Кучер, Анатолій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Мета статті – дослідити основні змінювані тенденції розвитку туристичної галузі в Україні під впливом кризи, спричиненої COVID, визначити ризики, з якими зіткнувся туристичний бізнес під час кризи, та запропонувати основні вектори управління таким ризиком шляхом упровадження аудиторських процедур для мінімізації негативного впливу на туристичний бізнес й економіку країни в цілому. У статті досліджено основні тенденції та результати розвитку туристичної галузі в Україні під впливом кризи, спричиненої COVID. Проаналізовано ризики, з якими стикався туристичний бізнес під час кризи, та запропоновано основні вектори управління таким ризиком шляхом упровадження аудиторських процедур для мінімізації впливу на туристичний бізнес. Розвиток бізнес-стратегії туризму в умовах кризи вимагає збалансованої системи заходів, щоб подолати кризу та стати більш стійким за допомогою якісного аналізу KPI бізнесу та стабільного та постійного оновлення бізнес-цілей за допомогою управління ризиками аудиту. Запропоновано рекомендації щодо подолання кризового бізнес-ризику, запровадивши підхід до оцінки аудиторських ризиків як для внутрішнього українського туристичного бізнесу, так і для туристичного бізнесу загалом. Під час кризи компаніям варто переключитися на внутрішній туризм, оскільки іноземні відвідувачі переважно не подорожують через COVID-19; у 2020 р. кількість в’їздів скоротиться на 44% до 7,5 млн, а кількість вихідних туристів – знизиться на 48% до 10 млн; у короткостроковій перспективі відновлення буде відбуватися за рахунок внутрішнього туризму; для прибуваючих туристів буде зафіксовано середньорічний темп росту на 16% за прогнозований період, тоді як для туристів, які виїжджають, буде зафіксовано 19% середньорічного темпу росту. Для виявлення та подолання бізнес-криз компанії повинні зосередитися на внутрішньому аудиті як інструменті мінімізації втрат бізнесу. Він має охопити питання виявлення таких ризиків, оцінювання їх з метою оцінки бізнес-результат у випадку, якщо найближчим часом компанія зіткнеться з кризою, а також надати рекомендації та процедури, які мають бути зосереджені на мінімізації втрат туристичної галузі як життєво важливого сегмента економіки країни.