МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВ УКРАЇНИ - Копилюк, О.; Журибіда, Н.; Тимчишин, Ю.; Музичка, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Запропоновано методичний інструментарій до інтегрального оцінювання економічної безпеки банків. Базується на 59 показниках та враховує такі складові безпеки, як: ресурсна, активоформувальна (трансформаційна), ризикоформувальна, стабілізаційно-функціональна, результативна. Ресурсна складова економічної безпеки банків відображає достатність власних, залучених і запозичених фінансових ресурсів для стабільного та ефективного здійснення операційної діяльності з метою одержання прибутку й захисту інтересів акціонерів, вкладників і кредиторів. Активоформувальна (трансформаційна) складова економічної безпеки є однією з найбільш вагомих, оскільки представляє не лише міру задіяння потенціалу банківської системи в розвиток економіки, а й кредитну та інвестиційну спрямованість активів, їхню якість, ступінь проблемності й вплив на рівень економічної безпеки банківського сектору економіки. Оцінювання впливу ризику на економічну безпеку передбачає використання показників пруденційного банківського нагляду, а саме основних економічних нормативів і низки коефіцієнтів, які відображають ризик здійснення активних банківських операцій. Стабілізаційно-функціональна складова економічної безпеки показує вплив макроекономічних показників на стан грошово-кредитного ринку та рівень інфляції. Прибуток (збиток) як результат функціонування банківської системи є одним із ключових індикаторів безпеки й необхідною передумовою для реалізації стратегій розвитку. Цей підхід дозволив визначити на основі розрахункового значення інтегрального індикатора рівень економічної безпеки банків України. Диференціація кількісного значення індикатора в межах запропонованих значень дозволяє оцінювати рівень безпеки банків як високий, задовільний, низький, критичний. Прикладне значення підходу в тому, що він дозволив ідентифікувати ризики, загрози і небезпеки функціонування банків та визначити найбільш значимі з них. Ключові слова: банки, економічна безпека банків, інтегральна оцінка, ризики, загрози, небезпеки. Формул: 5; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 11. 1