МАРКЕТИНГОВА КОМУНІКАЦІЙНА ПОЛІТИКА МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ НАДАВАЧІВ ПОСЛУГ МІСЬКОГО ТРАНСПОРТУ - Борисова, Тетяна; Монастирський, Григорій; Хрупович, Світлана; Чайківська, Василина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Представлено частину результатів дослідження колективу авторів ефективності маркетингової діяльності органів місцевої влади України. Дослідження виявило, що маркетингові комунікаційні заходи з метою формування іміджу надавачів послуг міського транспорту в досліджуваних регіонах здійснювалися переважно у формі неспрямованих на цільові сегменти ринку інформаційних кампаній. У ході дослідження виявлено, що у 2017—2020 рр. в Україні (за винятком тимчасово окупованих територій) відбувались поодинокі заходи з підвищення усвідомлення відповідальності і важливої ролі надавачів послуг міського транспорту. Установлено, що громадян України інформують про проблеми міського громадського транспорту на трьох рівнях. По-перше, на національному рівні найбільш популярними були інформаційна та освітня діяльність, іміджева соціальна реклама в національних засобах масової інформації, Інтернет-порталах, інформаційно-освітніх програмах і публікаціях, відтворення та розповсюдження друкованих матеріалів (буклетів, листівок, плакатів, академічної літератури). По-друге, на регіональному рівні (рівні областей) поширені були публікації та відеоролики в Інтернеті, посібники, радіо- та телевізійні програми, соціальна реклама на регіональному державному телебаченні та радіо, зовнішня реклама (білборди, сіті-лайти, плакати), організація конференцій і семінарів, флешмоби та суспільні події. По-третє, на місцевому рівні відбувались організація лекцій, занять, рольових ігор, ділових ігор, майстер-класів, розповсюдження буклетів, листівок і матеріалів конференцій. Разом з тим системності у проведенні маркетингових комунікаційних заходів для формування іміджу надавачів послуг міського транспорту в ході дослідження не вдалось виявити. У ході дослідження виявлено недоліки в комунікаційному процесі державних служб із цільовими соціальними групами. Здійснено аналіз маркетингових комунікаційних заходів, реалізованих і запланованих до реалізації державними органами. На основі результатів дослідження і висновків запропоновано низку рекомендацій.