АНАЛІЗ КРИЗОВИХ СТРАТЕГІЙ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Швиданенко, О.; Дугінець , Г.; Ткаченко , О.; Котенок , А.; Бусарєва , Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сукупність сучасних геополітичних викликів і загроз у новій інформаційній реальності можна охарактеризувати як гібридну війну, яка включає широкий спектр дій, спрямованих на знищення всіх сфер суспільного життя держави-суперниці. Гібридні війни зараз стають основним інструментом геополітичного протистояння, що актуалізує пошук протидії таким загрозам. Широке використання асиметричного кризового управління стало невід’ємною частиною практики дипломатії, основою ефективного впровадження стратегії національної безпеки будь-якої суверенної держави. Актуальність статті пояснюється тим, що гібридні війни сьогодні стали невід’ємною частиною нових геополітичних реалій. Асиметричні стратегії разом із превентивною дипломатією є надзвичайно актуальними інструментами світової політики. Однак теорія і практика асиметричного підходу в міжнародних відносинах, попри на свою актуальність, була розроблена досить фрагментарно, особливо в питаннях класифікації асиметричних стратегій. Основною метою статті є аналіз ролі стратегій в умовах сучасної гібридної війни і з’ясування ролі компонента знань у формуванні світових конкурентних лідерів. Методологічною основою статті є методи і форми наукових знань, прийняті у вітчизняній науці, такі як системні підходи, методи порівняння і синтезу, методи абстрактного логічного оцінювання, методи деталізації, групування та узагальнення, оцінки експертів. Результати: виявлено причини гібридної війни, представлено особливості кризових стратегій, доведено вплив компонента знань на конкурентоспроможність країн, доведено руйнівні технології на конкурентоспроможність національних економік, специфіку, були представлені особливості руйнівних технологій, підкреслено ефективні асиметричні стратегії. Ключові слова: гібридна війна, стратегії, економіка знань, конкуренція, глобальний розвиток, матриця вихідних даних. Формул: 0; табл.: 3; рис.: 0; бібл.: 15.