ТЕОРЕТИЧНИЙ ЛОГОС ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ ПЕРМАНЕНТНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН - Крисоватий, Андрій; Десятнюк, Оксана; Ткачик, Федір (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджено сутнісні детермінанти децентралізації та її основні елементи. Значну увагу приділено науково-теоретичним аспектам впливу фіскальної децентралізації на місцевий економічний розвиток. Висвітлено пріоритетні аспекти реалізації базисів фіскальної децентралізації в українській управлінській практиці. Доведено, що ключова ідея фіскальної децентралізації проявляється у досягненні органами місцевого самоврядування фінансової автономії шляхом акумуляції фінансових ресурсів на певному владному рівні. Акцентовано увагу на концепції фіскального федералізму та її ролі в соціально-економічному розвитку адміністративних утворень унітарних держав. Аргументовано, що побудова ефективної системи функціонування міжбюджетних відносин має враховувати спектр заходів щодо зміцнення власного податкового потенціалу територіальної громади. Встановлено, що останнім часом податковий потенціал органів місцевого самоврядування ідентифікувався податковою спроможністю за рахунок трьох податків: податок на доходи фізичних осіб, податок на майно та єдиний податок. Проведене дослідження показало, що фіскальна децентралізація через призму податкових, бюджетних та боргових інструментів спроможна забезпечити в територіальних громадах сприятливий соціально-економічний клімат. Побудовано структурно-логічну схему впливу ключових парадигм фіскальної децентралізації на розвиток об’єднаних територіальних громад в Україні. Доведено, що фіскальна децентралізація в умовах дивергенції міжбюджетних відносин спроможна стати каталізатором забезпечення ефективної політики фіскального стимулювання, оскільки делегування бюджетних повноважень на нижчі рівні, з одночасним підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів, надасть змогу більш повно й якісно реагувати на проблеми регіонального розвитку та потреби місцевого населення.