СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ДИЗАЙНЕРСЬКИХ ПОСЛУГ - Фурса , О.; Базиль, Л.; Орлов , В.; Оружа , Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою статті є обґрунтування економічних і соціальних передумов розвитку ринку дизайнерських послуг, що успішно функціонує лише за умови інтегрування вимог світового ринку дизайнерських послуг, творчих можливостей і ділових якостей вітчизняних дизайнерів, діяльність яких пов’язується із задоволенням постійно зростаючих запитів споживачів та індивідуально-особистісних потреб фахівців із дизайну. Теоретичне значення статті полягає в осмисленні й узагальненні аналітико-критичних досліджень українських і зарубіжних учених, власного досвіду авторів у здійсненні підприємницької та дизайнерської діяльності й виявленні на цьому підґрунті провідних соціально-економічних передумов розвитку ринку дизайнерських послуг. Обстоюється позиція, що одну з головних ролей у функціонуванні ринку дизайнерських послуг відіграє замовник, який орієнтується на їхню естетику і з огляду на це диктує ціни. Охарактеризовано вітчизняний ринок дизайну, який перебуває на етапі зростання, та обґрунтовано, що запорукою його прогресу є збільшення якісної продукції, зокрема дизайн-проєктів, і, безперечно, кількості учасників ринку (дизайнерів, виробників, консультантів), здатних, з одного боку, створювати затребувані суспільством та окремими споживачами продукти і послуги, а з другого — впливати на зростання рівня їхнього естетичного сприйняття. Тому професійну самореалізацію виробників дизайнерської продукції в сучасному просторі ринкової економіки позиційовано як одну із ключових соціально-економічних передумов розвитку ринку дизайнерських послуг і потужний мотиватор максимального творчого прояву індивідуальних якостей дизайнерів. Установлено, що дизайнери мають недостатній рівень бізнес-компетентностей, а формальна і неформальна освіта не приділяють їм належної уваги. У цьому зв’язку осмислено й систематизовано основні способи здійснення підприємницької діяльності у сфері дизайну, що уможливлює розв’язання проблеми професійної самореалізації майбутніх фахівців Практичне значення статті полягає у формулюванні конкретних рекомендацій щодо вдосконалення фахового змісту дизайн-освіти і позиціонуванні кращих методів професійної підготовки конкурентоспроможних фахівців, позаяк більшість випускників митецьких факультетів закладів вищої та фахової передвищої освіти, зокрема графічних дизайнерів, щоб адаптуватися в умовах ринкової економіки, докладають значних зусиль, намагаючись, при цьому реалізувати індивідуально-творчі потенціали в реаліях сьогодення. Обґрунтовано висновок, що соціально-економічними передумовами розвитку ринку дизайнерських послуг є: прогрес дизайну, його зорієнтованість на задоволення потреб споживачів, естетичні смаки споживачів, фахова вправність (зокрема і підприємницька компетентність дизайнерів, ресурси й можливості для їхньої самореалізації). Результативність ринку дизайнерських послуг зумовлюється не лише творчими здібностями дизайнера, а передовсім його здатністю віднайти (згенерувати) унікальну ідею, що зацікавить інвесторів і споживачів, об’єднати довкола цієї ідеї однодумців, здатних її реалізовувати, просувати, створити конкурентоздатний продукт і, врешті, отримати економічно вигідний прибуток, який виправдає всі витрати і задовольнить сподівання інвесторів, виробників і споживачів цього продукту. Ключові слова: дизайнерські послуги, економічні та соціальні передумови, дизайн-освіта, професійна самореалізація, професійне визнання, самозайнятість, освітні інновації, коледж, розроблення курсу, саморозвиток. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 26.