ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ ШЛЯХИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН - Малихіна, Я.; Протопопова , Я.; Павліченко , О.; Павліченко , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Обґрунтовується необхідність модернізації транспортної галузі України з огляду на зобов’язання держави, ухвалені при підписанні міжнародних екологічних угод. Обґрунтовується, що ухвалення Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату і подальша її реалізація Кіотським протоколом і Паризькою угодою вимагають від держав-підписантів ужиття заходів щодо мінімізації антропогенного впливу викидів CO2 в атмосферу планети. Порівняльний аналіз якісного і кількісного складу автопарку транспортних галузей європейських держав та України доводить, що мінімізація екологічного забруднення з боку України повинна відбуватися шляхом оновлення автопарку. На основі статистичних даних якості автопарку транспортних галузей європейських держав, що практикують оподаткування викидів CO2 в атмосферу і тих, що не оподатковують шкідливі викиди CO2, продемонстровано залежність вікового стану автопарку, де оподаткування демонструє свої стимуляційні властивості до модернізації транспортних галузей та оновлення автопарків на сучасні транспортні засоби. Характеристика глобальних тенденцій мінімізації шкідливих викидів в атмосфері парникових газів дала підставу стверджувати, що запровадження екологічного податку має двоєдину природу. З одного боку, податок стимулює власників підприємств, установ, організацій транспортної галузі здійснювати капіталовкладення в екологічний транспорт задля мінімізації податкового навантаження, а з другого — оподаткування впливає на поліпшення екологічної ситуації в регіонах і на планеті в цілому. Обґрунтовується, що нормативно-правові акти, спрямовані на мінімізації шкідливих викидів в атмосферу, дозволяють на рівні держави впроваджувати політику щодо формування, розподілу і використання податкових надходжень для боротьби з кліматичними змінами. Зроблено висновок, що податкові надходження від оподаткування викидів CO2 в атмосферу можуть спрямовуватися на підтримку транспортної галузі через приватно-державне партнерство. Також наголошується на тому, що Україна має активізувати міжнародну співпрацю і домовитися з розвиненими державами світу про підтримку модернізації української транспортної галузі з використанням фінансових механізмів та угод про передання технологій задля підвищення рівня спротиву кліматичним змінам і скорочення викидів парникових газів, що закріплені в Паризькій угоді. Ключові слова: кліматичні зміни, шкідливі викиди CO2, транспортна галузь, транспортні засоби, міжнародні екологічні угоди, нормативно-правові акти, екологічний податок. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 6; бібл.: 16.