ПРОЦЕСНА ТА ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНА ФОРМАЛІЗАЦІЯ ІНДИКАТОРІВ АДМІНІСТРУВАННЯ БУДІВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Шпаков, Андрій; Предун, Костянтин; Молодід, Олена; Орленко, Ігор; Аксельрод, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розглянуто основні підходи до санаційної спроможності будівельних підприємств, яка має виявлятись на основі сукупності окремих аспектів діяльності будівельного підприємства як учасник інвестиційно-будівельного проєкту та ідентифікації синергетичних властивостей щодо відновлення фінансової стійкості на базі цілісного підходу до такого оцінювання. Метою статті є виявлення чинників, які мають забезпечити санаційну спроможність підприємства в довгостроковій перспективі. Визначено чотири групи показників, які заздалегідь можуть сигналізувати про санаційну спроможність будівельного підприємства. Це показники, які характеризують: санаційну спроможність персоналу (санаційна спроможність проєктної команди, санаційний потенціал персоналу) (К1); санаційну спроможність наявної бізнес-моделі на період оцінювання будівельного підприємства (К2); санаційну сприятливість середовища інвестиційно-будівельного проєкту (К3); санаційний потенціал будівельного підприємства (К4). Виявлення рівня санаційної спроможності будівельних підприємств запропоновано здійснювати на основі розрахунку інтегрального показника, визначати який потрібно в шість етапів: 1) аналіз динаміки окремих показників діяльності підприємства; 2) розрахунок та аналіз коефіцієнтів парної кореляції між кожним із інтегральних показників санаційної спроможності та множиною показників; 3) побудова чотирьох локальних кореляційно-регресійних моделей залежності кожного із інтегральних показників від найбільш впливових пояснювальних чинників зі сформованої на попередньому кроці множини; 4) створення комплексного інтегрального показника санаційної спроможності будівельного підприємства І; 5) розрахунок та аналіз коефіцієнтів парної кореляції між кожним із інтегральних показників санаційної спроможності як пояснювальний чинник та інтегральний показник санаційної спроможності І; 6) побудова кореляційно-регресійної моделі залежності І від показників із множини. Далі усі створені моделі об’єднано у єдиний інструментарій, здатний виявити загрози настання банкрутства будівельного підприємства, враховуючи при цьому функціонально-інформаційні, фінансові, операційні зв’язки між учасниками будівництва в рамках інвестиційно-будівельних проєктів. Оцінювання санаційної спроможності будівельних підприємств, виходячи із чотирьох аспектів успішності розвитку (персонал, бізнес-модель, середовище девелоперського проєкту, чинники конкурентоспроможності), дозволить не тільки виявити сильні і слабкі сторони окремих учасників будівництва, а й визначити сфери першочергового проведення контрольних, корегувальних та інших санаційних заходів учасників девелоперських проєктів.