ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Лохман, Наталія; Берідзе, Тетяна; Бараник, Зоя; Череп, Алла; Дашко, Ірина; Гамова, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є моделювання діяльності промислового підприємства як самостійної економічний одиниці задля підвищення прибутку підприємствав умовах заданої економічної ефективності. Методика. У процесі дослідження застосовано методологію економіко-математичного моделювання. Підприємство розглянуто як складну систему — сублімоване підприємство, економічний об’єкт. Наведено використання методів імітаційного моделювання на конкретному статистичному матеріалі промислового підприємства ПрАТ «ПівдГЗК». Застосування методів цифрової економіки дозолило отримати відповідні показники діяльності підприємства та отримати слушні візуально-графічні відображення отриманих результатів. Результати. Побудовано економіко-математичну модель промислового підприємства ПрАТ «ПівдГЗК». Це дозволило узагальнити результати діяльності промислового підприємства. Отримано аналітичні співвідношення щодо діяльності промислового підприємства, а саме системного дослідження взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку підприємства. Наукова новизна. Уперше побудовано економіко-математичну модель діяльності промислового підприємства щодо визначення його ефективного функціонування, якекономічної одиниці. Отримані в неявній формі залежності прибутку за заданої економічної ефективності дозволило дослідити цей зв’язок задля побудови імітаційної моделі. Практична значимість. Застосування програмного комплексу Mathcad дозволило побудувати імітаційну модель функціонування промислового підприємства. Отримано аналітичний вираз зв’язку економічної ефективності і прибутку, що дозволяє провести відповідний аналіз діяльності промислового підприємства. Показано, за яких умов можливо досягнення найбільшого прибутку за заданої економічній ефективності. Застосування цифрового моделювання дозволило чисельно отримати оптимальні значення прибутку за заданої ефективності та графічно відобразити отримані результати. Графічна представленість отриманих результатів дозволяє провести візуальний аналіз.