ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕГІОНІВ В КОНТЕКСТІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ - Кльоба, Лев; Кльоба, Соломія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
В статті обґрунтовано використання сучасних інформаційних технологій для забезпечення конкурентоспроможності регіонів. Розглянуто напрями використання інформаційних технологій для посилення конкурентоспроможності ОТГ. Досліджено оптимальне управління ОТГ з використанням інформаційних технологій в таких основних сферах, як бухгалтерський облік, документооборот, управління запасами тощо. Проведено розрахунок витрат на обслуговування бухгалтерії за рік. Розглянуто переваги використання трекінгового комплексу (трекінгове обладнання, програмне забезпечення, інтеграція в веб-представництво, автоматизовані системи управління ОТГ тощо). Проаналізовано, що необхідним інструментом має стати використання систем оцінки якості надання послуг ОТГ із вказівкою проблем та пропозицій. Такий інструмент дозволить значно посилити взаємозв’язок громади з очільниками ОТГ, а отже і реакція ОТГ на зміни в політичній, чи економічній, чи соціальній політиці України зможе базуватися на думках мешканців. Актуальним, як і для апарату ОТГ, так і для шкільних закладів ОТГ є використання автоматизованих систем шкіл. Досліджено основні переваги від автоматизації освітнього процесу в школах ОТГ. Відповідно до алгоритму, прийняття рішень про впровадження та ІТ сервісів та оціник їх ефективності здійснюється в 4 етапи і сформовано алгоритм використання інформаційних технологій в ОТГ для підвищення конкурентоспроможності. Досліджено, що головним інструментом ІТ, що використовує ОТГ для підвищення власних конкурентних переваг є його офіційне представництво в мережі Інтернет – офіційний веб-сайт. Наявність всієї необхідної інформації на сайті дозволить збільшити відвідуваність сайту і отримувати додаткові доходи за рахунок розміщення, хоча це і не повинно бути самоціллю. Запропоновано алгоритм використання ІТ в ОТГ для підвищення конкурентоспроможності, де ідентифіковані конкретні етапи – від перевірки необхідності даного сервісу (перевірка потенціалу) до етапу прийняття рішення.