«М’ЯКА СИЛА» ЯК СКЛАДОВИЙ ЕЛЕМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ: УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Сас, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Розглянуто проблеми використання феномена «м’якої сили» для захисту та реалізації національних інтересів України. Обґрунтовано, що «м’яка сила — soft power» не вичерпується інструментарієм утвердження в міжнародних відносинах однобічних інтересів тієї чи іншої країни; це засіб для підвищення відкритості суспільства, збільшення його внутрішньої і зовнішньої привабливості, це здатність запропонувати світові соціальний капітал, що відповідає загальнолюдським потребам постмодерного соціуму. Наголошено, що такі елементи «soft power», як освіта, культурна інфраструктура суспільства, національні інтелектуальні ресурси, належать до основних, фундаментальних опор економіки знань і, у свою чергу, мають трактуватися в контексті розвитку соціального капіталу, прирощення людського потенціалу країни, однак поки що вони недостатньо враховуються у формуванні культурної та освітньої політики. Економічна і соціальна складові «м’якої сили» залишаються значною мірою відокремленими одна від одної. Це одна з основних причин парадоксу: перебуваючи у групі з п’ятдесятьох країн із найсильнішими у світі системами вищої освіти, Україна у провідних світових рейтингах посідає надто скромні місця щодо рівня освітніх і культурних кваліфікацій її громадян. Зазначено, що інформаційні технології в освітніх і культурних практиках сьогодні надзвичайно розширили можливості впливу цих чинників на людський розвиток, але разом з тим створили умови для перетворення їх у різновид бізнесової діяльності, в якій обертаються величезні фінансові ресурси. Тому актуальним є питання про методологію підрахунку економічного внеску освітніх, культурних і креативних індустрій у ВВП країни, що створило б чіткі критерії для державної політики з розвитку цих сфер. Розглянуто спектр проблем, пов’язаних із суспільними затратами на цілі модернізації освітньої та культурної діяльності. Обґрунтовано висновок: потрібне узгодження процесу модернізації культурної сфери та освітньої системи України з довгостроковою стратегією соціально-економічного розвитку і технологічним укладом національної економіки. Отримані результати можуть бути використані при визначенні пріоритетів у державній політиці модернізації освітньої та культурної інфраструктури. Ключові слова: «м’яка сила», культура, освіта, людський розвиток, соціальний капітал. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 20.