ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В ПОСТКОВІДНИЙ ПЕРІОД: АНАЛІЗ ПРИЧИННОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ - Ткаленко, Світлана; Дерій, Жанна; Бутенко, Наталія; Македон, Галина; Семченко-Ковальчук , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
В умовах відкритості більшості національних економік, забезпечення сталого економічного зростання, тенденцій лібералізації, транснаціоналізації відбулося суттєве зростання руху прямих іноземних інвестицій. Прямі інвестиції виступають ключовим компонентом економічного зростання та розвитку країн, оскільки сама суть економічного зростання – це швидка й ефективна передача «кращого досвіду». Крім прямого капітального фінансування, ПІІ можуть бути джерелом цінної передачі технологій та обміну, ноу-хау, а також сприяти міжнародним зв’язкам компаній, які своєю діяльністю здійснюють вплив на економіку. Такий досвід найчастіше передається провідними транснаціональними компаніями, які зосередили економічний, технологічний і науковий потенціал. Саме тоді приватні інтереси не завжди збігаються з національними інтересами, тому слід знаходити точки компромісу, досягаючи національної стратегічної мети, забезпечуючи безпеку національного економічного розвитку. Крім того, слід зазначити, що ПІІ мають потенційно бажані особливості, які впливають на якість зростання з істотними наслідками в соціальному аспекті. Це може зменшити негативні потрясіння, що виникають унаслідок фінансової нестабільності. ПІІ генерують доходи, які спрямовуються на підтримку інших економік. Обсяги прямих іноземних інвестицій зростають під впливом глобалізації, інтенсифікації існуючих зв’язків, створюючи проблеми безпечному національному економічному розвитку та загрози йому, а в умовах сьогодення сталому й інклюзивному (всеохоплюючому) зростанню. Еволюція світової економіки сильно вплинула на динаміку прямих іноземних інвестицій і потоки іноземного капіталу та економічний розвиток приймаючих країн. Нинішні тенденції впливу прямих іноземних інвестицій на економічне зростання не обійшли й економіку України, яка перебуває на перехідному етапі її розвитку та є приймаючою країною.