ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНА ПЛАТФОРМА РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА УКРАЇНИ - Столярчук, Ярослава; Лютак, Олена; Баула, Олена; Лісовська, Лідія; Войтович, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Фундаментальні процеси інноватизації глобальної економічної системи та динамічний розвиток Індустрії 4.0 висувають у число стратегічних пріоритетів економічного розвитку України розбудову вітчизняного інноваційного підприємництва як одного з головних інструментів включення українських компаній до глобальних вартісних ланцюгів. Системна розбудова інноваційного підприємництва України передбачає як максимальну мобілізацію національного науково-технічного ресурсу, так і його глибоку інтеграцію у європейські інноваційні мережі. Відповідно метою дослідження стало визначення системи факторів, пов’язаних із розвитком інноваційного підприємництва, на ВВП України, та обґрунтування ключових напрямів його розбудови на основі імплементації інструментів і механізмів, передбачених Угодою про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Використано комплексний методологічний підхід, що базується на застосуванні загальнонаукових і спеціальних методів наукового дослідження, насамперед економіко-математичного моделювання та екстраполяції, а також статистичного і графічного методів під час обробки та узагальнення статистичних даних та їх відображення. Проведений економетричний аналіз засвідчив, що найбільш суттєвий вплив на ВВП мають такі фактори розвитку інноваційного підприємництва як загальний обсяг витрат за напрямами інноваційної діяльності, дослідження і розробки, придбання машин, обладнання та програмного забезпечення, упровадження у виробництво інноваційних видів продукції, інвестиції в основний капітал.