ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ НА ІННОВАЦІЙНІЙ ОСНОВІ - Чіков I.; Радько , В.; Маршалок , М.; Теплюк , М.; Петренко , О.; Шарко , І.; Сітковська , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Агропродовольча сфера була й залишається основою економіки України. На сьогодні, в умовах занепаду промисловості та всеохоплюваного процесу деіндустріалізації економіки, підприємства агропродовольчої сфери залишаються стабільно функціонуючими суб’єктами ринку. Попри перепони в розвитку, тривалий час на ринку агропродовольства домінують агрохолдинги, які акумулюють значні земельні масиви і фінансові ресурси. Найбільшими компаніями є Kernel, UkrLandFarming, MHP, Agroposperis та Astarta-Kyiv, земельні банки яких перевищують 200 тис. га. Зазначені компанії працевлаштували майже 75 тисяч працівників. Агрохолдинги інвестують у власний розвиток. Одним із пріоритетних напрямів є інноваційний розвиток. Саме інновації забезпечують стабільність і майбутнє компаніям. Найбільшим інноваційним фондом володіють Kernel, витрати якого становили 2,7 млн дол., MHP — 2,5, АP Group — 2, Astarta-Kyiv, Harveast та ІМС — 1, Epicentr Agro — 0,42 млн дол. З-поміж названих компаній на 1 га сільськогосподарських угідь найвищі інвестиції в інноваційний розвиток здійснили Harveast та ІМС — 8,1 дол., MHP — 6,9, Kernel та АP Group — 5, Astarta-Kyiv — 4 та Epicentr Agro — 3,8 дол. Однак, попри наведені досягнення, прийнятним вважається відмітка у 50 дол./га. За рахунок реалізації інноваційних заходів Astarta-Kyiv зекономила близько 15 млн дол. за чотири роки, Agroprosperis — зростання ефективності ухвалених рішень агрономами в декілька разів, UkrLandFarming — підвищити урожайність на чверть. У цілому ж, за даними фахівців, 80 % усіх витрат на інновації спрямовуються на комп’ютеризацію та автоматизацію облікових процесів, ведення електронного документообігу, забезпечення захисту інформації від крадіжок. Проведене нами дослідження дало змогу проаналізувати роботу менеджменту компаній у розрізі напрямів інноваційного розвитку і вивести показник комплексного інноваційного розвитку за сегментами та окремими компаніями. Цей підхід може бути екстрапольований на малі та середні підприємства агропродовольчої сфери. Ключові слова: інновації, економічний розвиток, підприємства агропродовольчої сфери, управління бізнес-процесами, стійкий розвиток. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 25.