МЕХАНІЗМ ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Гавриченко, Д.; Козирєва, О.; Попова, Т.; Сергієнко, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Доведено та обґрунтовано необхідність фінансових змін у системі охорони здоров’я у процесі впровадження сучасних реформ. Метою статті є визначення ефективних напрямів механізму фінансування сфери охорони здоров’я в Україні в умовах трансформації системи та її реформування. Досліджено основні положення нормативно-правового забезпечення фінансування охорони здоров’я України в умовах трансформації системи охорони здоров’я (Національна стратегія реформування системи охорони здоров’я на 2015—2020 рр., Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», Концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я). Визначено фінансові можливості країни для реформування фінансового забезпечення системи охорони здоров’я України. Установлено особливості фінансування первинної медичної допомоги державним і місцевими бюджетами. Проведено аналіз державних витрат на охорону здоров’я в Україні, аналіз державного фінансування у сфері охорони здоров’я в розрізі надання видатків за напрямами, аналіз обсягів державних субвенцій, аналіз витрат на первинну медико-санітарну допомогу за останні п’ять років. Запропоновано сукупність напрямів удосконалення фінансового механізму охорони здоров’я України на державному та регіональному рівнях управління, упровадження яких дозволить підвищити результативність державного управління та уникнути ризиків, які зумовлені сучасними реформами і трансформацією цієї сфери. Ключові слова: фінансування, охорона здоров’я, бюджет, реформа, видатки, субвенція. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 15.