ПРОБЛЕМИ КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ОЦІНКИ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ - Гулієв, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Розглянуто основні проблеми класифікації та оцінки фінансових активів, а саме щодо невідповідності підходів, запропонованих Міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ) та Інструкціями з трансфертного ціноутворення ОЕСР. Дослідження виявило, що в багатьох країнах, які почали застосовувати Міжнародні стандарти фінансової звітності, не існує єдиних правил класифікації, оцінки і визначення справедливої вартості фінансових активів. Потреба вирішення цих питань є особливо важливою в контексті розвитку ініціативи ОЕСР щодо впровадження BEPS. Це визначило напрям дослідження і дозволило сформулювати мету дослідження, яка полягає в розробленні обґрунтованих пропозицій щодо подальшого розвитку і вдосконалення положень МСФЗ щодо класифікації та оцінки справедливої вартості фінансових активів. Методологічне підґрунтя дослідження передбачало інституційний підхід до вивчення соціально-економічних процесів і явищ, а також систему принципів і методів створення та оцінки цінності, яка базується на філософських, світоглядних, загальнонаукових і спеціальних наукових методах. Дослідження дозволило систематизувати і класифікувати фінансові активи за різними ознаками та ознаками. Запропонована класифікація фінансових активів дає змогу визначити напрями вдосконалення бухгалтерського обліку в частині його організації на основі наближення МСФЗ до Керівництва з трансфертного ціноутворення ОЕСР. Перспективними напрямами подальших досліджень є розробка єдиного порядку визначення реальної вартості фінансових активів для цілей оподаткування та бухгалтерського обліку. Ключові слова: фінансові активи, економічна сутність, класифікація, оцінка, фінансовий ринок, справедлива вартість. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 25.