НАУКОМІСТКА ОСВІТА ЯК ПЕРЕДУМОВА ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Довгий, С.; Топузов , О.; Гальченко , М.; Матусевич , Т.; Ревін , Ф. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сьогодні зростаючі потреби ринку праці у кваліфікованих кадрах і стратегічні завдання Україні з формування конкурентоздатної економіки вимагають докорінних змін освітньої галузі на основі впровадження наукомісткої освіти та дослідницько орієнтованого навчання, спрямованого на формування Competencies 4.0. Порівняльний аналіз підтвердив невідповідність структури підготовки фахівців України не тільки аналогічній структурі в розвинених країнах, а навіть структурі країн відповідного рівня розвитку економіки. Для розв’язання цієї проблеми на основі проведеного дослідження наведено: розроблену структуру системної взаємодії напрямів діяльності вищих навчальних закладів і структуру їх фінансування із залученням інституційних і позабюджетних джерел; запропоновано нормативно-правові, організаційні, фінансові заходи, спрямовані на нарощування такої якості освіти, яка б відповідала рівню провідних країн світу. Заходи включають конкретні рекомендації, наприклад, заохочення студентів у науковій діяльності з використанням субпроєктного підходу з окремим технічним завданням і бюджетом; позафінансове залучення студентів до участі в наукових проєктах провідних учених як інструменту стимулювання для набуття нових навичок і знань, за рейтингового підходу — «кращий студент — кращому дослідникові» тощо. За використання методів математичної формалізації сформовано прогноз погіршення покажчика якості математичної та природничої освіти, який став обґрунтуванням нагальності реформ освіти; доведено наявність кореляції номінального ВВП із розрахунку на одну особу населення від показника якості математичної та природничої освіти і встановлено значення часових проміжків, потрібних для проявлення цієї залежності. Результати проведеного наукового дослідження надають можливість як науковцям, так і практикам-управлінцям використати їх у своїй роботі. Ключові слова: наукомістка освіта, наукова освіта, STEM, якість людського капіталу, конкурентоздатна економіка. Формул: 1; рис.: 5; табл.: 2; бібл.: 24.