СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Кузик, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Подальший розвиток українського агробізнесу пов’язаний із застосуванням сучасних маркетингових підходів до співпраці зі своїми споживачами й опирається на глибоке розуміння особливостей їхньої поведінки. При цьому особливого значення сьогодні набуває застосування різноманітних інструментів маркетингових комунікацій та стратегічний підхід до побудови комунікаційних кампаній. Процеси диференціювання та позиціонування, які є невід’ємними складовими будь-якого бізнесу, стають завершеними лише за умови доведення до відома споживачів особливостей та відмінностей товару, у порівнянні з альтернативними пропозиціями через засоби маркетингових комунікацій. Більшості агропромислових компаній України доцільно звернутися до досвіду провідних українських та зарубіжних підприємств, які завдяки ефективним комунікаційним стратегіям вдало пояснили цільовій аудиторії та ринкам відмінності й позицію своїх товарів, досягли значного успіху. У маркетингових комунікаційних кампаніях, особливо на зовнішніх ринках, доцільно звертатись до іміджу України, як відомого агровиробника, та спадщини – важливої складової сучасного агробізнесу. При цьому слід розуміти, що стандартизація на всіх ринках маркетингових комунікацій є вкрай складним завданням. Зумовлено це не лише відмінностями у поведінці споживачів, але й законодавчими обмеженнями. Сьогодні питання правдивості повідомлень агрокомпаній стоять поряд із дотриманням стандартів та безпечності харчових продуктів, про що дбають уряди країн та міжнародні організації. Тому маркетингові комунікаційні кампанії українських агропромислових компаній мають бути простими, видимими, коротко й чітко доносити основні ідеї диференціації та позиціонування товару чи самого підприємства. Слід врахувати також обмеженість та вибірковість сприйняття сучасних споживачів, які переобтяжені значними обсягами інформації.