ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Запухляк, І.; Шегда, А.; Микитюк, О.; Онисенко, Т.; Петренко, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сучасні тенденції у глобалізаційній економіці, особливо в умовах економічних криз, спричинених COVID-19, гібридною війною та іншими, призводять до постійного пошуку нових методів управління підприємством, які могли б забезпечити його ефективне функціонування. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методологічного аспекту визначення рівня нестабільності зовнішнього середовища підприємства. При формуванні стратегії розвитку підприємства потрібно враховувати всі складові та критерії, у тому числі фактори мінливості та складності оцінки зовнішнього впливу на рівень нестабільності підприємства, їхню диференціацію для підприємств різних галузей економіки. Виявлення рівня нестабільності зовнішнього середовища є аналітичною основою передбачуваності його змін, що впливає на вибір методів управління і напрямів (стратегій) його розвитку. Запропоновано методичний підхід до комплексної оцінки рівня нестабільності екологічних факторів підприємств, який, на відміну від інших, передбачає виявлення нестабільності за семи складовими (соціально-демографічною, економічною, технологічною, екологічною, політичною, правовою, етичні) за чотирма критеріями: складність, взаємозалежність, мінливість і невизначеність факторів, що дає змогу визначити їхні джерела і природу, а отже, сформувати ефективну реакцію підприємства на зміни. Апробовано запропонований методичний підхід до діяльності газотранспортних підприємств України, які є найбільш нестабільними в умовах кризових явищ. Отримані результати є основою для розроблення науково обґрунтованих управлінських рішень, прогнозування поведінки підприємства в тісному зв’язку з його зовнішнім середовищем, що дозволить уникнути криз і забезпечити стійкість їхнього функціонування та розвитку. Сучасні виклики підприємств у зв’язку з появою у країні різноманітних проявів гібридної війни спонукають бізнес-одиниці створювати і впроваджувати нові методи управління такими структурами. Ключові слова: фактори зовнішнього середовища, рівень нестабільності, методологічний підхід, управління, економіка, гібридна війна. Формул: 7; рис.: 3; табл..: 4; бібл.: 18.