ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПОСЛУГ КЕРУЮЧИХ КОМПАНІЙ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ КОГНІТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Конєва, Анна; Долгальова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Проблемна ситуація, яка склалася в житлово-комунальному господарстві України, добре відома. Вона значною мірою пов’язана з конфліктом цілей і зацікавлених сторін. Так, власники житлових помешкань переймаються зниженням якості житлово-комунальних послуг на фоні зростання тарифів. Постачальні та підрядні (обслуговуючі) організації незадовільні несучасним і неповним розрахунком за надання ресурсів і послуг, а держава стурбована зниженням доступності житлово-комунальних послуг (ЖКП) для населення України. У свою чергу, управляючі компанії (УК) вважають, що їхні інтереси ущемляються і державою, і органами місцевого самоврядування. Особливо незадоволеність відчувають управляючі, які якісно виконують договірні зобов’язання перед постачальними, підрядними організаціями і власниками житлових приміщень, але, попри це, є постійним об’єктом критики. У сучасних умовах держава не може ігнорувати реформування сфери ЖКХ. Державна політика повинна бути орієнтована на реалізацію економічних інтересів усіх економічних суб’єктів сфери ЖКГ за допомогою взаємовигідних економічних умов на всіх рівнях взаємодії між ними, а саме: у процесі надання, розподілу, обміну та споживання всіх видів ЖКП з метою задоволення постійно зростаючих запитів населення.