ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ КОРЕЛЯЦІЙНО-РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПРЕЙСКУРАНТІВ - Непран, Андрій; Гіржева, Ольга; Бірченко, Наталія; Хлопоніна-Гнатенко, Ольга; Степаненко, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті обґрунтована можливість розробки прейскурантів для однотипної, функціонально однорідної продукції машинобудування з використанням кореляційно-регресійного аналізу. На основі статистичної методології побудовано регресійну модель зміни гуртових цін виробів, залежно від зміни техніко-економічних параметрів якості, на прикладі кулькових радіальних однорядних підшипників, визначений характер зв’язку між факторами та результативним показником (цінами). Незначні відхилення теоретичних значень цін від фактичних цін на підшипники довели ефективність розробленої регресійної моделі, можливість застосування її в практичній діяльності. Параметричні методи, зокрема методи кореляційно-регресійного аналізу, дозволяють знайти правильне співвідношення цін на весь асортимент продукції. Обчислені параметри рівняння теоретичної лінії прямолінійної регресії дали можливість установити ціни: 1) на нові моделі підшипників, які розміщені всередині параметричного ряду підшипників; 2) на нові моделі підшипників, які перебувають за межами параметричного ряду; 3) новий прейскурант при перегляді цін. Крім того, обчислення декількох рівнянь регресії дозволило розробити додатковий варіант прейскуранта , що дало змогу на практиці вибрати більш ефективний серед них. Доведена можливість обчислення цін на нові види продукції за межами параметричного ряду, за якими відсутні дані щодо собівартості та витрат виробництва. Розроблені два варіанти прейскуранта для підшипників дозволяють виявити ціни на окремі види продукції, які потребують уточнення. Використання кореляційно-регресійного аналізу скорочує терміни та знижує трудомісткість складання прейскурантів, що дає можливість найкращим чином скоординувати роботу при складанні виробничої програми та плану матеріально-технічного забезпечення підприємства.