СОЦІАЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЯК СКЛАДОВА ЕПОХИ АНТРОПОЦЕНА: ЕКОНОМІЧНИЙ I ПРАВОВИЙ ВИМІР - Косович, Віталій; Косович, Богдана; Рим, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Присвячено розгляду однієї з визначальних тенденцій розвитку світової i вітчизняної економіки третього тисячоліття — соціалізації. Її невідворотність обумовлена тим, що одним серед основних викликів, які перешкоджають утвердженню ідеалів гуманізму в сучасному глобалізованому й надцивілізованому суспільстві, є проблема усталено зростаючої соціальної нерівності. Ця проблема є гострою для колишніх пострадянських держав, зокрема і для України. Констатовано, що формування соціально орієнтованої економіки повинно базуватися як на ідеологічних засадах гуманізму (наприклад, суспільній благочесності та соціальній відповідальності бізнесу), так і на соціалізованій економічній складові. Її основою є економічні відносини, що базуються на консенсусі інтересів різних за рівнем доходів і статків соціальних груп та різних за своїм функціональним призначенням суспільних інституцій. Такі відносини запропоновано розглядати як соціально-економічне партнерство. Виокремлено ключові ознаки соціально-економічного партнерства. Аргументовано, що в сучасних умовах недостатньо розглядати соціалізацію економіки лише як утвердження ідеалів соціального партнерства (соціального діалогу) між працедавцем і працівником. Зазначено, що досвід розвинутих країн із високим рівнем оцінки суспільством стану виконання державою її соціально-економічних функцій, дозволяє принаймні виділити ще два важливі напрями соціалізації вітчизняної економіки: розвиток державно-приватного партнерства та імплементацію переваг моделі соціально орієнтованої економіки (моделі скандинавського соціалізму). Зроблено коротку характеристику цих напрямів. Звернуто увагу на комплекс об’єктивних передумов, що обумовлюють необхідність соціально орієнтованої еволюції сучасної економіки. Виділено коло суб’єктів соціально-економічного партнерства в Україні. Дано характеристику наявного в Україні нормативно-правового підґрунтя для реалізації рекомендованих напрямів соціалізації вітчизняної економіки. Запропоновано нормативні новації до законодавства України про соціальне партнерство і державно-приватне партнерство, названо основні галузі законодавства, що потребують реформування задля утвердження у вітчизняну практику ідеалів моделі соціально орієнтованої економіки.