БАНКІВСЬКЕ ПРОЄКТНЕ ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА ТА ЙОГО РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СУСПІЛЬНОГО ДОБРОБУТУ - Шулюк, Богдана; Горин, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розкрито особливості застосування банківського проєктного фінансування у сфері ДПП. Обґрунтовано, що особливістю застосування проєктного фінансування ДПП є створення спеціальної проєктної компанії, яка відповідає за мобілізацію фінансових ресурсів для реалізації проєкту; наявність ієрархії вкладення коштів; більш об’єктивне оцінювання платоспроможності й надійності позичальника та оцінювання самого проєкту з точки зору його ефективності, забезпеченості й ризику; значні трансакційні витрати на врегулювання інтересів усіх членів партнерських відносин. Доведено, що в сучасних умовах роль проєктного банківського кредитування у складі джерел проєктного фінансування швидко зростає, при цьому роль банків у цьому процесі значно ширша, ніж при традиційних формах кредитування. Вони не лише надають фінансове забезпечення проєкту, але й стають безпосередніми учасниками реалізації проєкту ДПП, здійснюючи управлінські, розрахункові, консультаційні, гарантійні та інші функції. З огляду на специфіку проєктів у сфері ДПП (значний масштаб, тривалий час реалізації, витратність) участь комерційних банків у їхньому фінансуванні ускладнена. Провідну роль у становленні проєктного фінансування у сфері ДПП відіграють міжнародні банки розвитку та міжнародні фінансові інституції, у зарубіжній практиці також використовується механізм синдикованого кредитування. Проте в Україні банківське проєктне фінансування практично не розвинуте, що пов’язане з його інституційною та правовою неврегульованістю. Одиничний характер в Україні має застосування механізмів синдикованого кредитування, а також фінансування проєктів ДПП через кредитно-експортні агенції. Найбільшого розвитку набуло проєктне фінансування ДПП за підтримки міжнародних фінансових інституцій, зокрема ЄБРР, яке концентрується у таких напрямках, як розвиток інфраструктури, реформування енергетики, будівництво. У зв’язку з цим окреслено проблеми економічного, правового і управлінського характеру, які стримують розвиток банківського проєктного фінансування у сфері ДПП в Україні в сучасних умовах.