СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ ВІДНОСИН НА РИНКУ АГРОАВІАЦІЙНИХ РОБІТ - Соловйова, Олена; Герасименко, Ірина; Пронь, Світлана; Кравченко, Тетяна; Висоцька, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Основою кращої організації виробництва, посилення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання на ринку, формування його іміджу в соціально-економічному середовищі є маркетинг і маркетингові комунікації. Розглянуто теоретичні основи комплексу маркетингових комунікацій авіакомпанії спецпризначення зі споживачами агроавіаційних послуг. Цільовими споживачами для авіакомпанії спецпризначення на ринку агроавіаційних робіт є сільськогосподарські підприємства. Запропоновано застосування авіаційного способу захисту рослин, що є ефективним як для авіакомпаній спеціального призначення, так і для сільськогосподарських підприємств. Основною складовою активного впливу на цільовий ринок агроавіаційних послуг є маркетингове забезпечення авіакомпанії спеціального призначення. Використовуючи моделі «чотири Р» і «чотири С» при розробленні маркетингових стратегій, представлено комплекс елементів маркетингу для авіакомпанії спеціального призначення і визначено вплив маркетингових комунікацій на діяльність авіакомпанії спецпризначення. Кожен учасник ринку агроавіаційних робіт отримує ефект тільки в тому разі, коли споживач отримує вигоду від наданих авіаційних послуг. Запропоновано схему взаємозв’язку учасників ринку агроавіаційних робіт, яка показує складові результативності процесу виконання агроавіаційних робіт для кожного його учасника. Таким чином, маркетингове забезпечення результативності агроавіаційних робіт — це заходи, які здійснюються авіакомпанією спецпризначення для залучення потенційних споживачів (сільськогосподарських підприємств) до послуг, що розробляються, впроваджуються та надаються у сфері агроавіаційних робіт і направлені на залучення уваги споживачів та інформування, переконання, нагадування про шляхи задоволення їхніх потреб та якість послуг, що дозволяє порівняти аналогічні послуги, стимулювати споживчий попит. Розроблено схему реалізації комплексу маркетингу авіакомпанії спецпризначення при виконанні агроавіаційних робіт.