ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ У СФЕРІ ФЕШНБІЗНЕСУ - Дихнич, Людмила; Тимошенко, Олена; Бриль, Марина; Шаркіна A.; Черевач, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розроблено та обґрунтовано напрями, чинники розвитку, визначено групи витрат та соціально-економічну ефективність здійснення проєктної діяльності підприємств у фешнбізнесі. Під проєктом у фешнбізнесі встановлено вважати сукупність взаємопов’язаних, обмежених у часі дій і заходів, спрямованих на розроблення та просування фешнпродукту, враховуючи модні тенденції за наявних ресурсів (матеріальних, трудових, фінансових, технологічних). Обґрунтовано такі напрями проєктної діяльності підприємств у фешнбізнесі: партнерські програми (наприклад, кобрендинг); зміна традицій у створенні та представленні модних товарів з метою залучення нових поколінь споживачів за допомогою переваг, що відрізняються від попередніх поколінь; упровадження нових технологій, які стають важливим доповненням модних речей та аксесуарів, — FashionTech (або FashTech); екологізація діяльності підприємств фешнбізнесу. Ключовими чинниками розвитку проєктної діяльності підприємств фешнбізнесу визначено такі: місце у глобальному виробничому ланцюжку створення вартості; ступінь концентрації підприємств у промислових кластерах; наявність висококваліфікованих фахівців у фешнбізнесі; наявність міжнародних брендів, що впливають на світові тенденції моди; багата і унікальна культура моди; державна політика і правова система, що підтримують розвиток індустрії моди. Систематизовано та охарактеризовано такі блоки витрат проєктної діяльності у фешнбінесі, як унікальні ноу-хау, фінансовий капітал, талант (людський капітал) та управління. Визначено особливості розроблення та переваги дизайнерських проєктів фешнпродуктів, до яких віднесено культова індивідуальність бренду, послідовність дизайну, найбільший впив дизайнерів на кінцеві продукти. Доведено, що розроблення фешнпродуктів у результаті проєктної діяльності фешнпідприємств впливає на криву корисності споживачів, і крива корисності споживачів, які віддають перевагу споживати досить багато фешнтоварів, відхиляється вправо вниз.