ЗВ’ЯЗОК МІЖНАРОДНОЇ ПОДАТКОВОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ З ТІНЬОВОЮ ЕКОНОМІКОЮ: МІЖКРАЇННИЙ АНАЛІЗ - Тютюник, І.; Мазуренко, О.; Сподін, С.; Волинець, Р.; Гладковський, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Присвячено дослідженню сутності та особливостям зростання податкової конкурентоспроможності країни в умовах значного обсягу тінізації доходів і легалізації незаконно отриманих коштів. Об’єктом дослідження є рівні тінізації та податкової конкурентоспроможності країни. З цією метою в роботі було проаналізовано 5 348 публікацій у БД Scopus і 2 036 публікацій у БД WoS, присвячених податковій конкурентоспроможності, та 3 095 і 1 063 публікації з проблем тінізації економіки відповідно. Часовим горизонтом дослідження обрано 1992—2021 роки. На основі бібліометричного аналізу визначено основні напрями дослідження податкової конкурентоспроможності та тінізації економіки, проведено порівняльний аналіз тенденцій зміни кількості публікацій з цих питань. Зроблено висновок про суттєву активізацію рівня дослідження цих питань у міжнародних наукометричних виданнях, починаючи із 2003 і 2005 років. За допомогою інструментарію VOSViewer виділено основні економічні категорії, які найбільш тісно пов’язані з податковою конкурентоспроможністю країни. За результатами аналізу висунуто гіпотезу про зв’язок рівня податкової конкурентоспроможності країни з тінізацією економіки. Визначено провідні наукові журнали, проіндексовані базами даних Scopus і WoS, у яких найчастіше публікувались досліджувані питання. Визначено, що більшість робіт з питань податкової конкурентоспроможності опубліковані у високорейтингових журналах, що входять до першого і другого квартелів. Запропоновано методичний підхід до оцінювання зв’язку податкової конкурентоспроможності країни з рівнем її тінізації. На прикладі країн ЄС, за результатами розрахунків, доведено суттєвий негативний вплив тінізації економіки на конкурентоспроможність податкової системи країни. Зроблено висновок про те, що реалізація тіньових схем приховування доходів та легалізація незаконно отриманих доходів завдає значної шкоди обсягам податкових надходжень до бюджету. Запропоновано методичний підхід до оцінювання втрат економіки від тіньової діяльності. За результатами дослідження запропоновано заходи детінізації економіки в контексті підвищення податкової конкурентоспроможності країни, зокрема: приведення вітчизняної нормативної бази до вимог міжнародного спільноти, зниження рівня корупції, зменшення витрат часу на оформлення і подання податковоїзвітності, оптимізація податкового навантаження. Ключові слова: податкова конкурентоспроможність, тіньова економіка, державна політика, легалізація незаконно отриманих доходів, бібліометричний аналіз. Формул: 1; рис.: 4; табл.: 4; бібл.: 21.