NATIONAL STANDARDS OF ACCOUNTING AND REPORTING IN THE ERA OF DIGITALIZATION OF THE ECONOMY - Альхасанат, Халед Ахмад Харун; Алроввад, Анас Мохаммад Муса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Запропоновано авторський погляд на національні стандарти бухгалтерського обліку та звітності в контексті цифровізації економіки. Розглянуто ключові тенденції цифровізації та її вплив на бухгалтерський облік як у світі, так і в Україні. Висвітлено провідні технології, які з’явилися в результаті тенденції цифровізації та їхній вплив на бухгалтерський облік і звітність. Наведено приклади передового досвіду з розвинених країн щодо застосування нових технологій у контексті бухгалтерського обліку та звітності. Особливу увагу приділено обліку криптоактивів. Представлено особливості обліку та звітності залежно від характеру окремих видів криптоактивів. Узагальнено найкращі галузеві практики і позиції провідних аудиторських компаній щодо обліку та звітності криптоактивів. Наведено приклади законодавчої практики розвинених країн щодо обліку, звітності та оподаткування криптоактивів. Проведено огляд законів і нормативних актів щодо криптоактивів в Україні. Висвітлено відповідні стандарти бухгалтерського обліку, які можна було б застосувати при розгляді різних аспектів криптоактивів. Визначено, що застосування ефективної нормативно-правової бази та рекомендацій є ключовою проблемою в контексті обліку і звітності криптоактивів. Наведено перелік запитань для дослідника або практика в контексті визначення підходу до обліку та звітності криптоактивів. Наведено приклад обліку токена відповідно до наявних в Україні стандартів бухгалтерського обліку. Узагальнено найкращі практики зовнішнього аудиту криптоактивів у рамках аудиту фінансової звітності компаній. Окреслено потенційні зони ризику зовнішнього аудиту в контексті криптоактивів. Представлено авторське бачення потенційних напрямів еволюції національних стандартів бухгалтерського обліку в контексті цифровізації економіки. Ключові слова: національні стандарти бухгалтерського обліку, цифровізація, блокчейн, криптоактиви, токен. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 15.