КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ ПОТОКАМИ СИСТЕМИ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Сергієнко, Олена; Волоснікова, Наталія; Решетняк, Наталя; Мащенко, Марина; Баранова, Валерія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розроблено та обґрунтовано концепцію управління фінансовими потоками системи корпоративної безпеки підприємства. Проаналізовано підходи до оцінки та аналізу фінансових потоків. Визначено, що під фінансовим потоком системи корпоративної безпеки на підприємствах слід розуміти цілеспрямований рух фінансових ресурсів, що являє собою динамічну сукупність у часі та просторі в межах логістизації процесів на підприємствах.| У роботі доведено, що важливим критерієм ефективності управління ресурсною безпекою промислового підприємства є часовий чинник, тому що тривалість часу виконання будь-якого завдання залежить від множини взаємозалежних циклів та параметрів. Наголошується, що вектор стратегічних цілей у багатоцільовій моделі інтегрованої логістизації процесів на підприємствах у конкретний часовий період визначається комплексно на основі різних коефіцієнтів, сформованих за результатами аналізу внутрішнього та зовнішнього інституційного середовища. Підтверджено, що моделювання фінансових ресурсів інтегрованих логістичних процесів дає змогу не тільки сформувати оптимальний вектор стратегічних цілей багатоцільової моделі інтегрованої логістизації процесів, а й виявити взаємозв’язки між складом та обсягом вхідних і вихідних фінансових потоків усіх інтегрованих процесів на підприємствах. Розглянуто оптимізацію управління матеріальними потоками як ключового аспекту логістичної діяльності, що досягається шляхом залучення та розподілу фінансових ресурсів, що реалізуються у фінансових потоках інтегрованої логістизації процесів на підприємствах. Визначено актуальність вимог узгодженості матеріальних, фінансових, інформаційних та інших видів ресурсних потоків інтегрованої логістизації процесів на підприємствах. Доведено актуальність та релевантність упровадження алгоритмів знаходження й аналізу показників ефективності та критеріїв прийняття рішень, які складають основу моделі системи прийняття рішень ефективного управління ресурсним потенціалом, у тому числі фінансовим, промислового підприємства в умовах нестабільності факторів і суттєвих змін у мікро- та макроекономічному середовищі.