УПРАВЛІННЯ В СФЕРІ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ТРАНСКОРДОННОГО РЕГІОНУ - Скороход, Ірина; Кухарик, Вікторія; Бояр, Андрій; Кицюк, Ірина; Горбач, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є здійснення порівняльного аналізу фінансового забезпечення охорони навколишнього середовища на територіях Волинської області (Україна) та Люблінського воєводства (Республіка Польща) і визначення рівня партнерської участі у фінансуванні природоохоронних заходів у транскордонному регіоні. У статті приділено увагу системі фінансового забезпечення охорони навколишнього середовища транскордонного регіону. Розглянуто зміст механізму управління транскордонними природними ресурсами. Визначено основні джерела фінансування природоохоронних заходів на територіях Волинської області та Люблінського воєводства. Здійснено порівняльний аналіз динаміки та структури поточних витрат на охорону навколишнього природного середовища Волинської області й Люблінського воєводства та капітальних інвестицій у неї. Визначено, що в структурі витрат на охорону навколишнього середовища в транскордонному регіоні протягом останніх років переважають витрати на охорону водних ресурсів, атмосферного повітря, управління відходами та збереження біорізноманіття. Використовуючи методику трендового прогнозування, побудовано лінійні трендові моделі для обсягу фінансування у Волинській області та Люблінському воєводстві. Методом екстраполяції визначено прогнозні значення показників фінансування охорони навколишнього природного середовища в транскордонному регіоні на 2022-2023 рр. Важливими аспектами ефективності фінансової моделі є визначення ступеня співробітництва в сфері управління транскордонними природними ресурсами та розподіл відповідальності між її ключовими учасниками. У статті розкрито ступені співробітництва в сфері управління транскордонними природними ресурсами, серед яких виділено автономне управління, діалог, співпрацю, механізми координації та спільне управління. Доведено, що в межах Волинської області та Люблінського воєводства транскордонні відносини перебувають на рівні співпраці, проте зазначено, що ефективність буде досягатися лише при спільному транскордонному управлінні в цій сфері. Визначено основні інструменти інтегрованого управління фінансовим забезпеченням охорони навколишнього середовища. Запропоновано розподіл партнерської участі у фінансуванні природоохоронних заходів залежно від їх локалізації на прикордонних територіях Волинської області та Люблінського воєводства.