ЕКОНОМІКО-ПРАВОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Бліхар, Марія; Мельниченко, Богдана; Пилипишин, Павло; Рижкова, Анжела; Рувін, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є дослідження проблемних аспектів економіко-правового обґрунтування методичного підходу до оцінювання стану бюджетно-податкової безпеки України.У дослідженні застосовується метод економічного аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення, систематизації.Посилення фінансово-економічної нестабільності та поява кризових явищ у фінансовій системі держави спричинили активізацію дестабілізуючих чинників, які істотно впливають на функціонування бюджетно-податкової сфери України. Унаслідок неефективної реалізації бюджетної та податкової політики впродовж тривалого часу спостерігається погіршення стану фінансової компоненти економічної безпеки держави та поява деструктивних процесів і явищ в економіці країни. Зважаючи на таку ситуацію та порушення макроекономічної стабільності, особливої актуальності набуває необхідність вчасного реагування, попередження внутрішніх та зовнішніх ризиків і загроз бюджетно-податковій безпеці, а також захисту національних інтересів держави у фінансовій сфері. Водночас прагнення забезпечити стабільний розвиток бюджетно-податкової сфери зумовлює необхідність перегляду методичного інструментарію оцінювання рівня бюджетно-податкової безпеки, що своєю чергою потребує перегляду чинних Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України та їх доповнення індикаторами податкової безпеки. Стає очевидним, що забезпечення та зміцнення бюджетно-податкової безпеки України є одним із пріоритетних завдань державної політики, що й актуалізує тему дослідження. У статті визначено сутність бюджетної та податкової безпеки держави, їх взаємозалежність та взаємообумовленість, окреслено основні проблеми забезпечення бюджетно-податкової безпеки України, розглянуто нормативно-правове забезпечення безпеки бюджетно-податкової сфери. Проведено дослідження загроз і ризиків для бюджетно-податкової безпеки в контексті визначених індикаторів. Здійснено оцінки методичного підходу до оцінювання рівня бюджетно-податкової безпеки держави, проаналізовано методику розрахунку вагових коефіцієнтів та інтегрального індикатора бюджетно-податкової безпеки. Систематизовано основні підходи до оцінювання рівня податкової безпеки та запропоновано розрахунок її індикаторів. Із метою посилення інституційного забезпечення бюджетно-податкової безпеки запропоновано розроблення концепції податкової безпеки держави та доповнення чинних Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України податковою компонентою.