СТАЛЕ БАНКІВНИЦТВО: КОНЦЕПЦІЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ БАНКУ У СФЕРІ РОЗПОДІЛУ РЕСУРСІВ ДЛЯ СТИМУЛЮВАННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Алєксєєв, Ігор; Мазур, Андріана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджено важливість участі фінансових інституцій у процесі становлення сталих перетворень. Зокрема проаналізовано праці стосовно визначення стану виконання банками своїх зобов’язань, визначених основними принципами сталого банківництва, ідентифікування вкладу банків та інших фінансових установ у процес стимулювання сталих змін в економіці та забезпечення досягнення Цілей Сталого Розвитку до 2030 року. Здійснено дослідження стану енергетичного споживання в Україні, тенденцій розвитку ринку відновлюваних джерел енергії, провадження проєктів із виробництва енергії з біомаси. Ідентифіковано ключові бар’єри провадження таких проєктів, серед яких необхідність налагодження ефективних механізмів фінансової підтримки, зокрема політики банківського кредитування. Досліджено вклад банківського сектора на ринках, що розвиваються, у промоцію сталих перетворень і досягнення Цілей Сталого Розвитку. Сформовано концепцію екологічної політики банку у сфері розподілу ресурсів для сприяння сталому економічному розвитку, яка базується на двох ключових структурних компонентах. Перший передбачає управління екологічними ризиками у сфері кредитування, які зокрема регламентували б участь банків у впровадженні системи заходів безпеки навколишнього середовища шляхом оцінювання свого кредитного портфеля, аналізування всіх проєктів, що підлягають кредитуванню, на предмет відповідності стандартам екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, а також відмови в розгляді заявок на отримання кредиту проєктам, які становлять потенційну загрозу для навколишнього середовища, та підприємствам, які займаються екологічно небезпечними видами діяльності. Другий обумовлює розвиток програм «зеленого фінансування» як структурного компоненту системи екологічного менеджменту банків, зокрема щодо кредитування різного роду прибуткових екологічних проєктів із метою підвищення ефективності участі банків у їх фінансуванні, а також можливості участі банків у інвестуванні неприбуткових соціально-екологічних ініціатив об’єднаних територіальних громад, міст із метою підвищення екологічної відповідальності банків і їхньої участі в налагодженні процесів сталого розвитку регіону зокрема та країни загалом.